Nieuws

Geen alternatief voor aandelen

Op de korte termijn zijn er veel risico's die het beurssentiment kunnen drukken, maar op de lange termijn is er dankzij de ultra lage rentes geen alternatief voor aandelen, aldus Paul Doyle, hoofd Europese aandelen van Columbia Threadneedle.

Het is goed mogelijk dat er op de korte termijn een correctie komt van de aandelenmarkten, maar dat doet niks af aan het feit dat er op de lange termijn geen echte alternatieven bestaan voor aandelen. Dat zegt Paul Doyle, hoofd Europese aandelen van Columbia Threadneedle. 

Op de korte termijn moeten beleggers zich volgens Doyle schrap zetten voor tegenvallende bedrijfsresultaten. Veel analisten zijn wat hem betreft te positief. Ook is er nogal wat onzekerheid over de stimuleringsmaatregelen in met name de Verenigde Staten  en de macro-economische gevolgen van het weer oplaaiende coronavirus.

Liever dividend

Toch kunnen beleggers volgens Doyle op langere termijn niet om aandelen heen. Dat heeft alles te maken met de lage rente. Zowel de Federal Reserve als de ECB hebben aangegeven dat ze de rente vermoedelijk nog jaren laag zullen houden, zelfs al stijgt de inflatie tot boven de 2%.

Gelet op het grote gat tussen het dividendrendement van aandelen en de rente op staatsobligaties, kunnen aandelen op termijn niet anders dan stijgen.

Het dividendrendement van Amerikaanse aandelen uit de S&P 500 ligt bijvoorbeeld weliswaar 1,6% beneden het langetermijngemiddelde van 4,3%, maar dat is wel veel meer dan de rente op een 10-jarige Treasury van rond de 0,9%.

Groeiaandelen versus waarde

Doyle ziet op de lange termijn goede vooruitzichten voor waarde-aandelen omdat die in verhouding tot groeiaandelen zeer laag gewaardeerd zijn.

Maar voor de korte termijn is voorzichtigheid geboden. Voor een outperformance van waarde-aandelen zal de economie eerst moeten herstellen en zover lijkt het nog niet. Voor 2021 heeft Doyle de hoop gericht op een snel effect van de coronavaccins.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus