Nieuws

Robeco vreest obligatietegenvallers

Het zijn lastige tijden voor obligatiebeleggers. Robeco verwacht in elk geval weinig van het aankomende kwartaal. In het beste geval wordt er amper iets verdiend.

Volgens Robeco zijn de obligatiemarkten momenteel geprijsd voor perfectie. Komend kwartaal wordt daarom op z’n best saai voor bedrijfsobligaties met lage rendementen, terwijl negatieve verrassingen de stemming snel kunnen doen omslaan. Dat staat in de publicatie TINA is still singing.

Behalve risico’s rond Brexit lijken markten verrassingen te negeren, schrijven Victor Verberk en Sander Bus, co-heads van het Credit Team, en Jamie Stuttard, credit-strateeg bij vermogensbeheerder. “Maar in werkelijkheid gebeuren er altijd onvoorziene dingen.”

Pas op met credits

De obligatiespecialisten vrezen dat financiële markten vooruitlopen op de huidige fundamentals. “U zou kunnen concluderen dat de markten de Covid-19-crisis hebben uitgeprijsd."

Spreads liggen binnen tien basispunten van de startniveaus van 2020 en dicht bij het niveau waarop de rally normaal stopt. Alleen een volledige Japanificatie via permanente overliquiditeit zou ervoor kunnen zorgen dat de spreads nu significant stijgen. Dat is mogelijk, maar niet het centrale scenario," stelt Sander Bus.

Victor Verberk verwacht geen volgende supernova aan stimulerend beleid en acht daardoor de kans klein dat bedrijfsobligaties in 2021 nog lagere, maar redelijke rendementen opleveren. “Veel zaken moeten in dat geval tegelijkertijd positief zijn. Aangezien we weten dat economische activiteit niet veel te maken heeft met marktrendementen, maakt de toenemende breedte van het economisch herstel ons niet per se optimistischer.”

Verberk is voorzichtig met highyield-obligaties en verwacht dat deze enkelcijferige rendementen opleveren. Voor bedrijfsobligaties van hoge kredietwaardigheid is het mogelijk dat het totale rendement voor het eerst sinds 2018 negatief wordt. “De break-even-niveaus zijn erg laag."

Het kan alleen maar slechter worden?

raex

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus