Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetmanagers verwachten goed aandelenjaar 2021

Uit de assetallocatieconsensus blijkt dat aandelen - hoewel duur in de VS - nog steeds gewild zijn bij een meerderheid van de assetmanagers. Van emerging markets wordt in 2021 veel verwacht, schrijft Eelco Ubbels.

Zet het koersherstel zich in 2021 door? Bijna de helft (46,7%) van de 62 assetmanagers denkt van wel. Een derde wacht af en 20% is sceptisch en adviseert aandelen te onderwegen.

De top 15-assetmanagers is nog iets optimistischer dan de concensus. Daarvan verwacht een meerderheid van 53% een verder herstel en hebben maar twee assetmanagers minder positieve verwachtingen van de aandelenmarkt in 2021.

Aandelen

Onderwogen: 20% (consensus)
Neutraal: 33,33% (consensus)
Overwogen: 47,67% (consensus)

Onderwogen: 13,33% (Top 15-assetmanagers)
Neutraal: 33,33% (Top 15-assetmanagers)
Overwogen: 53,33% (Top 15-assetmanagers)

ING iets positiever

De meest gehoorde argumenten om aandelen in de assetallocatie een overweging te geven, staan samengevat in de Global Market Prespectives van Schroders: “We verwachten dat afnemende onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het positieve nieuws over coronavaccins en het aanhoudende economische herstel aandelenkoersen zullen ondersteunen.”

Overheden helpen in dit scenario de economie door het verlengen van stimuleringsmaatregelen, terwijl centrale banken de rente heel laag houden.

Fidelity en ING behoren tot de sceptici, al maakte ING onlangs de draai naar neutraal. “De winst van Biden en het vooruitzicht van een effectief coronavaccin stemmen ons iets positiever,” aldus ING Investement Office.

Meer in emerging markten

Assetmanagers kijken kritisch naar waarderingen, en met name die van Amerikaanse aandelen. Daar wordt verschillend over gedacht. Neuberger Berman: “Koersen van Amerikaanse largecaps zijn snel hersteld en zien er nu volledig gewaardeerd uit, terwijl Japanse en Europese aandelen er nog redelijk goedkoop uitzien.”

Voor Aberdeeen Standard Investment is dat reden om buiten het spectrum van ontwikkelde markten te kijken: “Wij hebben onze overweging in aandelen vergroot met een overwogen positie in opkomende markten.”

Ook Amundi, dat nu neutraal is op aandelen, kijkt vooral naar Japan en Australië die willen overschakelen naar een meer cyclische economie: “In beide landen is de handel nauw verbonden met China. Daar is de vraag sneller hersteld en China is grootafnemer van Japanse exportproducten en Australische grondstoffen.”

Terug naar normaal

Northern Trust heeft, naast positieve verwachtingen over emerging markets, ook nog vertrouwen in Amerikaanse aandelen: “De winsten over het derde kwartaal zijn veel beter dan verwacht. Hoewel de Amerikaanse markt historisch gezien duur is, hebben wij onze exposure aan de Verenigde Staten en opkomende markten verhoogd naar neutraal.”

BlackRock, per saldo neutraal over aandelen, is overgegaan op een lichte onderweging van ontwikkelde markten ten gunste van emerging markets. Voor ontwikkelde markten is er “een voorkeur voor de kwaliteitsfactor vanwege het herstelvermogen en een voorkeur voor Europa door de cyclische blootstelling.”

Franklin Templeton vat het dilemma van asset allocators samen: “In algemene termen hebben aandelen wereldwijd een duurzame economisch herstel nodig om de waarderingen te ondersteunen, nu positieve berichten over vaccins leiden tot hoop op terugkeer naar normaal."

"Wij verwachten veel liquiditeit ter ondersteuning van aandelenkoersen, terwijl de langetermijnvooruitzichten zijn verbeterd. Er blijven echter zorgen over het neerwaartse risico van investeringsplannen. Wij versterken onze lichtelijk positieve overtuiging over wereldwijde aandelen, hoewel kortetermijnrisico’s ons enthousiasme verminderen.”


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus