Nieuws

's Werelds grootste pensioenfonds investeert in gendergelijkheid

Het Japanse GPIF belegt 2,4 miljard dollar in een ETF die is samengesteld uit bedrijven die vrouwen niet achterstellen en werk maken van een goede verdeling van vrouwen en mannen op de werkvloer.

Het Japanse staatspensioenfonds GPIF investeert 2,4 miljard dollar in een gender diversity-index samengesteld door Morningstar en het in Weesp gevestigde Equileap. Dat meldt Citywire.

De index kijkt naar negentien verschillende criteria voor vrouwenrechten, waaronder gelijke betaling en een goede verdeling van vrouwen en mannen op de werkvloer en in het management.

Westerse landen

De index richt zich uitsluitend op bedrijven uit de VS, Canada, West-Europa, Israël, Australië, Hongkong, Nieuw-Zeeland en Singapore.

In totaal bestaat de index uit 1765 small- en largecaps, waarbij het maximum per fonds is vastgelegd op 5% van de index.

De namen van de onderliggende bedrijven in de index meldt Citywire niet.

Equileap uit Weesp

“Het feit dat het grootste pensioenfonds ter wereld met een genderbril op investeert, is voor bedrijven een duidelijke boodschap dat ze beter hun best moeten doen," zegt Diana Van Maasdijk, oprichter en CEO van Equileap.

"Het is tegelijkertijd een inspiratie voor alle beleggers die inclusiviteit net zo belangrijk vinden als een hoge aandelenkoers.”

Equileap is een dataprovider die sinds 2016 genderonderzoek doet naar 3500 bedrijven. Morningstar is vooral bekend van zijn research naar beleggingsfondsen en ETF's. GPIF is met een beheerd vermogen van 1,4 biljoen dollar het grootste pensioenfonds ter wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus