Nieuws

Correctie? Beleggers gaan all-in

Uit de Global Fund Manager Survey van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat institutionele beleggers ongekend positief zijn over het effect van de coronavaccins in 2021. Cash en obligaties worden verkocht voor aandelen.

Het gote aantal coronadoden in de VS en Europa schrikt beleggers niet meer af. De vaccins van Pfizer/Biontech en Moderna zorgen voor een zeer positief sentiment onder beleggers, zo blijkt uit de maandelijkse enquête van Bank of America (BofA).

Het optimisme is zo groot dat de analisten van BofA er zelfs een beetje van schrikken. Op hen werkt het als een rode vlag. Zij raden beleggers aan zich voor te bereiden op een correctie.

BofA-strateeg Michael Harnett: “We say sell the vaccine in the first quarter 2021”

Beleggers blijven long in tech

Het beleggersoptimisme blijkt onder andere uit dat het massale afscheid van cashposities. Cash maakt nog maar 4% uit van de portefeuille. Dat is ver beneden het niveau eerder dit jaar. De laatste keer dat er zo weinig geld in kas zat, was in 2013.

Opvallend is verder dat er afscheid wordt genomen van obligaties en aandelen uit de VS en de gezondheidszorgsector. Er is verder een duidelijke draai naar waarde-aandelen, overigens zonder dat daarbij afscheid wordt genomen van de long-posities in techaandelen.

Smallcaps, Groot-Brittannië en EM

Andere populaire trades zijn de aankoop van smallcaps en aandelen uit opkomende markten en Groot-Brittannië. Populaire sectoren zijn grondstoffen, de maakindustrie, energie, banken en consumer discretionary goods (niet-eerste levensbehoeften).

Vooruitblikkend op 2021 zegt 41% van de fondsbeheerders dat zij het tweede kwartaal de eerste positieve economische effecten verwachten van de vaccins. Zo'n 28% ziet dat zelfs al in het eerste kwartaal gebeuren.

En 19% gaat uit van het derde kwartaal. Dat is een stuk positiever dan wat veel politici zeggen. De beleggers maken zich wel steeds meer zorgen om een mogelijk oplopende inflatie.

De opkomende markten zullen volgens de instituten 2021 het meest profiteren van het herstel van de wereldeconomie. 60% van de instituten zit daarom overwogen in EM. Dat leidt tot de grootste positie sinds 2010 in opkomende markten als China, Zuid-Korea, Brazilië en Zuid-Afrika.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus