Nieuws

Trends stimuleren thematisch beleggen

Een aantal trends zet door en verandert de manier waarop wij werken, leven en communiceren. Dat heeft beleggingsimplicaties, aldus Alex Tedder, hoofd Global Equities bij Schroders.

Sommige trends zijn niet nieuw. Denk aan klimaatverandering, innovatie in de gezondheidszorg, verstedelijking, automatisering en digitalisering. Anderen worden aangejaagd door de bevolkingsgroei, zoals duurzaamheid, voedsel en watervoorziening.

Die mega-trends worden enerzijds gedreven doordat hun relevantie snel toeneemt en anderzijds door snelle innovatie. Juist dat laatste punt onderstreept het belang van een thematische beleggingsbenadering.

Kansen in klimaatverandering

Klimaatverandering is zo’n mega-trend die aan momentum wint. Onder Biden zal de VS de koers op dit gebied drastisch vergroenen. De groeikansen worden volgens Tedder nog altijd ondergewaardeerd. De belangrijkste drijfveer is de dramatische verbetering van het concurrentievermogen van schone technologieën. Zonder subsidie kunnen ze concurreren met fossiele brandstoffen.

Schroders verwacht dat de autosector aan de vooravond van snelle en fundamentele veranderingen staat. De transitie naar een groene economie zal enorme kansen voor beleggers bieden. Dat geld ook voor andere belangrijke trends, waarin de innovatie toeneemt.

Pandemie versnelt transformatie

De coronacrisis versnelt de acceptatie van nieuwe technologieën op het terrein van e-commerce en thuiswerken. De technologische transformatie - reeds ingezet voor de pandemie - is versterkt door de coronacrisis. Het grootste risico voor de techbedrijven is niet een terugval in de groei, maar verdergaande regulering.

In alle onzekerheid zochten beleggers in 2020 vooral veiligheid bij groei- en defensieve aandelen. Vooruitgang in de vaccin-ontwikkeling doet beleggers breder kijken, ook naar groeikansen in sectoren die nu uit de gratie zijn. De kans is groot dat bij een herstel dit soort bedrijven een scherpe comeback maken. Cyclische sectoren zoals energie, materialen en industrie verdienen aandacht, omdat de verwachtingen erg laag zijn.

Tedder verwacht een veel breder marktherstel in 2021. Technologie kan het nog altijd goed doen, maar andere - minder geliefde - sectoren mogelijk nog beter. Aandelenselectie is dus van groot belang.

Lees meer in de publicatie Outlook 2021: Global and thematic equities.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?