Nieuws

Activistische beleggers nemen Britse bedrijven op de korrel

Activistische aandeelhouders waren voor de coronacrisis vooral actief in continentaal Europa. In 2021 zullen zij hun pijlen vooral richten op zwakke ondergewaardeerde Britse bedrijven, voorspelt advocatenkantoor Alvares & Marsal.

Het epicentrum van het aandeelhoudersactivisme in Europa verschuift in 2021 van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk. Vooral bedrijven in de industrie-, technologie- en gezondheidssector moeten rekening houden met agressieve ontevreden aandeelhouders, zegt advocatenkantoor Alvarez & Marsal in zijn jaarlijkse Activist Alert. Naast een zinvollere besteding van bedrijfsgeld gaat het deze activisten ook om verbetering van de ESG-factoren. 

Volgens Alvarez & Marsal kunnen 60 bedrijven in het VK rekenen op de aandacht van kritische beleggers. Dat is 37% van alle Europese bedrijven in de hoogste risicocategorie.

Frankrijk en Duitsland

Covid-19 speelt een belangrijke rol bij de verwachte aanvallen van beleggers. Hetzelfde geldt voor Brexit. Deze twee factoren hebben Britse bedrijven verzwakt en bovendien gezorgd voor tegenvallende beursresultaten.  

In Frankrijk en Duitsland vlakt het aandeelhoudersactivisme juist wat af. In beide landen verkeren 25 bedrijven in de gevarenzone.

Goed of slecht?

Of activistische aandeelhouders goed of slecht zijn voor bedrijven en de economie, daar verschillen de meningen over. Bedrijven zien ze over het algemeen liever niet verschijnen, omdat ze lastig zijn en soms ingrijpende veranderingen eisen, zoals opsplitsing, het verkopen van onderdelen of ontslag van bestuurders.

Bij werknemers en overheden bestaat vaak de angst dat activistische aandeelhouders zich gedragen als sprinkhanen die bedrijven kaalvreten alvorens ze de restjes doorverkopen aan de hoogste bieder.

Daar staat tegenover dat activistische aandeelhouders vaak als eerste zien dat het fout gaat bij bedrijven. Zij hebben een kritische blik die bij andere beleggers vaak ontbreekt. Het zijn vaak ook de activisten die domme beslissingen tegenhouden, misstanden aan het licht brengen en slechte managers dwingen om op te stappen. Ze kunnen dus een heel zuiverende werking hebben.

Geen interesse

Er is ook een aantal sectoren die activistische beleggers volgens Alvarez & Marsal met rust zullen laten, omdat deze onevenredig hard zijn geraakt door de coronacrisis. Denk aan de fysieke retailsector, reisbranche en horeca. Laten dat nu net ook de sectoren zijn met een sterke overheidsbemoeienis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus