Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Meer, meer, meer groene obligaties

De markt voor groene obligaties is de afgelopen jaren al hard gegroeid. Door een nieuwe standaard in Europa en de verkiezing van Joe Biden tot Amerikaans president, lijkt er nog meer groei in het vat te zitten.

Meer, meer, vooral nog meer uitgiftes. Dat wordt er verwacht van de uitgifte van nieuwe groene obligaties in 2021. Na jaren van explosieve groei ligt er nog meer in het verschiet

Overheden - met Duitsland als nieuwste grootuitgever – zijn inmiddels ook om. Veel van de verwachte groei komt van nieuwe groene staatsobligaties.

Dit jaar is de markt voor duurzame obligaties 50% gegroeid, aldus Bank of America. “Groene obligaties spreken een breder beleggingspubliek aan en komen in aanmerking om opgenomen te worden in meer indices dan niet-gelabelde obligaties.”

Impuls door nieuwe standaard

NN Investment Partners verwacht dat de wereldwijde markt voor groene obligaties zal groeien van circa 662/672 miljard euro nu naar een biljoen euro eind 2021 en twee biljoen euro eind 2023.

De groei zal volgens NN IP een impuls krijgen door de introductie van de Green Bond Standard van de Europese Unie. “Dit wordt waarschijnlijk de wereldwijde standaard voor groene obligaties en zal de transparantie en rapportage op de markt voor duurzame obligaties verder verbeteren."

Daarnaast is de Europese Unie van plan om meer dan 30% van het economische Covid-19-steunpakket - ter waarde van 750 miljard euro - te reserveren voor projecten die met duurzame obligaties worden gefinancierd.

Lees ook: "Markt voor groene obligaties zal in drie jaar twee biljoen euro bedragen"

Markt VS kan groeien

De verkiezing van Joe Biden kan ook zorgen voor groei aan de andere kant van de oceaan. De VS is nu al - zonder overheidsbemoeienis - een grote groene obligatiemarkt.

De VS is goed voor 21% van de green bond-markt. Als de Amerikaanse overheid meedoet - Biden heeft al gezegd het verdrag van Parijs te willen tekenen - dan kan die grote Amerikaanse markt verder doorgroeien. 

Meeste waarde

Bank of America vindt dat euro-groene obligaties een aantrekkelijk risico-rendement bieden, ook na de rally van november.

“Onze analyse laat zien dat Nederlandse groene obligaties en green bonds uit de sectoren transport, onroerend goed en technologie momenteel het meeste waarde bieden. Emittenten van groene obligaties genieten doorgaans van prima fundamentals dankzij stabielere en anticyclische winstgroei. Dit kan zorgen voor een snellere terugkeer naar winstgevendheid van vóór de coronacrisis.”

De bank verwacht dat nutsbedrijven en telecombedrijven meer duurzame obligaties zullen gaan uitgeven, gezien de sterke focus op het milieu van de EU en de aankomende groene fiscale stimuleringsmaatregelen in Europa.

VodafoneZiggo doet in ieder geval mee.

Groen als gras?

Maar niet alles is echter zo duurzaam als het lijkt. Ondernemingen hebben in het verleden duurzame obligaties uitgegeven voor heel wat minder duurzame doelen. Beleggers moeten uitkijken voor green washing.

Daarnaast; hoe groen is groen? Willen beleggers investeren in de green bonds van bijvoorbeeld Schiphol, die afgelopen april zijn uitgegeven ter waarde van in totaal 750 miljoen euro? De luchtvaarthub gebruikt de opbrengt voor duurzame gebouwen en een schoner transport rond de luchthaven, maar de luchthaven bedient bepaald niet de de duurzaamste sector.

Vragen die potentiële beleggers in green bonds zichzelf moeten stellen: Levert een groene obligatie naast een coupon wel genoeg duurzaam rendement op? Draagt het bij aan de verkleining van de ecologische voetafdruk van een onderneming of staat?

Niet te hoge verwachtingen

Colin Finlayson, fondsmanager van het Aegon Strategic Bond Fund, waarschuwt beleggers in elk geval voor te hooggespannen verwachtingen over het rendement.

“De kans is groot dat groene obligaties in de toekomst tegen een betere prijs worden verhandeld dan conventionele obligaties. Dat is dus gunstig. Maar er kleven ook nadelen aan. Zo is het bijvoorbeeld niet gezegd dat de handel in groene obligaties even liquide zal zijn als die in conventionele obligaties.”


 

Nieuw: IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40