Nieuws

ESG-ratings zijn incompleet

ESG-ratings zijn verre van volmaakt. Ratings verschillen onderling sterk van elkaar en ze hebben de neiging alleen naar het verleden te kijken en niet naar de toekomst.

ESG-ratings van bedrijven als MSCI, Sustainalytics, SASB en Fitch zijn nog niet perfect. Als houvast hebben ze zeker een functie, maar vermogensbeheerders die duurzaam beleggen hoog in het vaandel hebben, moeten zelf extra onderzoek doen.

Dat is de boodschap van een groep ESG-experts geïnterviewd door Citywire. Zij wijzen erop dat ESG-ratings incompleet zijn. Zo kijken ratingbureaus bijvoorbeeld alleen naar de cijfers die beschikbaar zijn op internet. Dat is onvoldoende.  

“Wat wij van een analist verwachten, is dat hij niet alleen vertrouwt op data van een ratingbureau, maar er ook zelf op uitgaat om met bedrijven te praten,” zegt Nick Samuels, hoofd research en duurzaamheid bij beleggingsadviseur Redington.

Grote verschillen 

Ketan Patel, fondsbeheerder bij EdenTree, heeft dezelfde mening: “Ratingbureaus zijn goed in het verzamelen van data, maar ESG-beleggers moeten ook hun huiswerk doen.” 

De ESG-ratings hebben volgens hem tal van nadelen. Ten eerste zijn ze lang niet altijd eensgezind. Als je de ESG-favorieten van MSCI naast die van Sustainalytics legt, dan barst het van de verschillen.

Ten tweede hebben ratingbureaus de laatste jaren aan kwaliteit ingeboet. Denk aan frauduleuze bedrijven als Wirecard en Boohoo, die ook een hoge ESG-waarderingen hadden.

Ratings kijken terug

Er kleven ook een paar fundamentele nadelen aan de ESG-ratings. Zo gebeurt het regelmatig dat een bedrijf een laag ESG-oordeel krijgt, terwijl dat bedrijf bezig is met een duurzaamheidsomslag.

"ESG-bureaus hebben sterk de neiging alleen maar terug in de tijd te kijken, terwijl naar voren kijken is wat telt,” aldus Rod Brower van beleggingsfirma Artisan Partners. 

Waar ESG-bureaus volgens hem ook slecht in zijn, is het overzien van de hele productieketen. Zo kan het gebeuren dat bedrijven als Intel of Cisco prachtige duurzaamheidsratings krijgen, terwijl er hele nare dingen gebeuren bij de toeleveranciers waar ze hun grondstoffen vandaan halen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40