Nieuws

Amerikaanse bedrijven bulken van het geld

Amerikaanse bedrijven staan er financieel goed voor. Ze hebben dit jaar veel geleend om de crisis te doorstaan, maar relatief weinig uitgegeven. De cash die overblijft, kan in 2021 worden ingezet voor investeringen, fusies en overnames.

De coronacrisis heeft een paar vreemde gevolgen. Een ervan is dat bedrijven dit jaar ontzettend goed bij kas zitten. 

Volgens de Wall Street Journal hadden Amerikaanse bedrijven buiten de financiële sector eind juni samen een recordsom op de bank staan van 2100 miljard dollar. Dat is volgens de zakenkrant niet veel minder geworden in het derde kwartaal.

Het geld zit soms ook bij bedrijven, waarvan u het helemaal niet zou verwachten. Luchtvaartmaatschappij Delta Airlines had bijvoorbeeld eind juni meer dan vijftien miljard dollar aan vrije kasreserves. Alsof de reissector niet te maken heeft met een gigantische crisis.

Leningen en minder dividend

Voor de overtollige kasreserves zijn volgens de WSJ een paar redenen. Ten eerste waren bedrijven in maart en april nog doodsbenauwd dat ze te weinig liquide middelen zouden hebben.

De centrale bank zag dit gevaar ook en besloot daarom de geldsluizen te openen, zo wijd dat het leningen regende.

Een tweede factor is dat veel bedrijven, in zowel de VS als Europa, besloten hun dividend te verlagen. Samen hebben deze twee factoren ervoor gezorgd dat de buffers overdreven groot zijn. Zelfs al zouden er nog een paar coronagolven volgen dan blijft er nog cash over.

Overnamegolf

Wat te doen met al dat geld? Een logische reactie zou zijn om de overtollige liquide middelen te gebruiken om schulden af te lossen. Maar dat gebeurt volgens WSJ maar heel mondjesmaat, omdat de rente zo laag is dat het amper wat kost om de leningen langer aan te houden.

Wie weet komt het nog van pas als de economie weer aanslaat, of als er aantrekkelijke overnamekandidaten voorbijkomen. De buffer van dit jaar wordt dan de oorlogskas voor fusies en overnames volgend jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022