Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Duurzaam beleggen en FAAMG-aandelen

Robert Jenkins van Refinitiv analyseert waarin ESG-fondsen feitelijk beleggen en waarom technologieaandelen zo'n belangrijke rol spelen in de meest actieve Amerikaanse ESG-fondsen en bij duurzaam beleggen.

Kernpunten

  • ESG-fondsen hebben de neiging om beter te presteren dan hun benchmarks en de markt. Duurzaam beleggen krijgt bijgevolg meer aandacht binnen de sector.
  • Robert Jenkins, hoofd van Refinitiv Lipper Research, heeft twaalf van de meest prominente actieve Amerikaanse ESG-fondsen geanalyseerd die samen 33 miljard dollar aan beheerd vermogen hebben.
  • ESG fondsen hebben hun beleggingsbeleid verbetererd en zijn volwassen geworden.

Duurzaam beleggen is steeds belangrijker geworden. Vermogensbeheerders hebben laten zien dat ze zowel economische als maatschappelijke redement kunnen behalen met beleggingen die voldoen aan ESG-criteria. Dat zorgt voor meer interesse van beleggers.

Die beleggers kunnen zien of hun vermogensbeheerder de Principles for Responsible Investing (PRI) heeft ondertekend. Dit verbond heeft momenteel 1750 leden, goed voor ongeveer 70 biljoen dollar aan beheerd vermogen. De PRI heeft zes hoofdprincipes, waarvan er drie gericht zijn op het integreren van ESG in beleggingsanalyses en besluitvorming.

De evoluerende ESG-fondsmarkt

ESG-fondsen hadden voorheen de naam wel goed duurzame beleggingen te kunnen selecteren, maar dat ging te koste van het rendement over het algemeen.

Een recent rapport over ESG-fondsen, geschreven door Robert Jenkins, hoofd van Refinitiv Lipper Research, analyseert hoe ESG-fondsen zich hebben ontwikkeld door de jaren heen.

De rendementen stonden bij de eerste duurzame fondsen vooral onder druk door uitsluitingen van niet duurzaam opererende bedrijven. Bedrijven die vaak worden uitgesloten, zijn ook vaak actief in bedrijfstakken met over het algemeen stabiele kasstromen en redelijk presterende aandelen.

Betere prestaties

Denk aan zoals alcohol, tabak, gokken en natuurlijk energie gerelateerde aandelen. Het uitsluiten uit portefeuilles van deze sectoren zorgde voor minder diversificatie en meer volatiele rendementen, terwijl ook het voordeel van de vaak sterke financiële prestaties van deze bedrijven verloren ging.

Kortom, ESG-fondsen hadden vaak een rendementsprobleem, mogelijk met uitzondering van incidentele negatieve sectorgebeurtenissen, zoals een daling van de energieprijzen of rechtszaken tegen tabaksondernemingen, waar zij gen negatieve effecten van ondervonden.

Naarmate ESG-fondsen meer volwassen zijn geworden en de aandelenselectie meer gericht is op positieve in plaats van negatieve screening, zijn de fondsprestaties verbeterd. Sterker nog, de laatste tijd is gebleken dat ESG-fondsen prestaties van niet-ESG-fondsen kunnen evenaren of zelfs overtreffen.

Actieve Amerikaanse duurzame fondsen

Uit de analyse van Jenkins bleek dat van de twaalf van de meest prominente actieve Amerikaanse ESG-fondsen, die samen 33 miljard dollar aan beheerd vermogen hebben, gemiddeld meer dan 40% van het fondsvermogen in hun top tien-belangen hebben gestopt.

Nadere analyse toonde aan dat de top tien-belangen bij duurzame fondsen veelal dezelfde aandelen zijn. Met name Microsoft blijkt de algemeen aanvaarde lieveling van ESG-beleggers, met een eerste plaats in elf van de twaalf fondsen.

Microsoft staat bovenaan de lijst van beleggingsfondsen met thema's als dividend, kwaliteit, wereldwijde aandelen en largecaps. En diezelfde fondsen hebben vaak ook grote bedragen belegt in Apple en Amazon. Alle fondsen hebben bekende technologische bedrijven in portefeuille.

Welke rol spelen FAAMG-aandelen bij duurzaam beleggen?

Camilla Hodgson, schrijft in een FT-artikel, “ESG-fondsen zitten vol met technologieaandelen.” Zij bekeek hoe aandelen werden geselecteerd binnen ESG-fondsen. FAANG, dat zijn Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet. FAAMG bestaat ondertussen uit Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Google /Alphabet.

Tot 27 juli 2020 hadden acht van de tien best presterende Amerikaanse largecapfondsen die ESG-maatstaven als een belangrijk onderdeel van hun selectieproces gebruikten, volgens Morningstar-gegevens ofwel Apple, Amazon of Microsoft als grootste belang.

Hodgson merkte op dat afzonderlijke gegevens van Refinitiv dit ondersteunden. Van de tien best presterende ESG-fondsen, zat 19% van de activa zich in FAANG-aandelen of Microsoft.

Waarom zijn technische aandelen zo aantrekkelijk voor ESG-portefeuilles?

Dat is volgens Jenkins eenvoudig: Techbedrijven staan niet bekend als CO2-vervuilers en lijken daarom veilige opties om een ESG-portefeuille op te bouwen.

Dus als uw beleggingsdoelstelling duurzaam is, zijn dit misschien precies de aandelen die u zoekt. Het kan geen kwaad dat deze aandelen een jarenlange bull-run achter de rug hebben en dat ze de marktgemiddelden en de meeste aandelen ruimschoots overtreffen.

Microsoft is de afgelopen vijf jaar met meer dan 300% in waarde gestegen en Amazon is in dezelfde periode meer dan vervijfvoudigd. Wat betreft exposure naar sectoren, merkt Jenkins op dat de enige sector die actieve beheerders de afgelopen jaren uit hun portefeuilles hebben verbannen, de energiesector is.

In feite had slechts een van de twaalf fondsen beleggingen in de energiesector en dat was minder dan 2%. Technologie is niet verrassend de sector die het zwaarst wordt overwogen ten opzichte van de S&P 500. ESG-fondsen hebben niet alleen minder tot geen energiebedrijven in portefeuille, ook weinig nutsbedrijven.

Rendement van ESG-aandelen

In de Refinitiv white paper ESG vs financial performance of large cap firms, gemaakt samen met Probability & Partners, is bekeken bij largecaps hoe ESG-scores, rendementen, volatiliteit en waarden/koersen correleerden.

De correlaties tussen ESG-scores en waarden waren in alle vier de onderzochte regio's positief en significant voor de periode van 2010 tot 2018. Dit suggereert dat grotere bedrijven betere ESG-prestaties laten zien omdat ze meer middelen hebben om in duurzaamheid te investeren en daardoor hun scores kunnen verbeteren.

Correlaties tussen ESG-scores en volatiliteit waren in alle regio's voor dezelfde periode negatief en significant. Dit suggereert dat bedrijven met hoge ESG-scores minder volatiel zijn dan hun lager scorende tegenhangers. Aangezien ESG-fondsen doorgaans beter presteren dan hun benchmarks en dan de markt, krijgen ze zeker meer aandacht van de sector.

Ooit werd ESG-beleggen door veel vermogensbeheerders gezien als een niche, maar het is nu een belangrijk onderdeel van hun beleggingsbeslissingen. Omdat de rendementen van duurzame fondsen minder volatiel zijn, zouden zij niet misstaan als allround beleggingsfondsen. Beleggers doen er echter verstandig om goed te kijken waar het rendement van ESG-fondsen vandaan komt.

ESG-data van Refinitiv helpt u bij het opzetten van een duurzame beleggingsstrategie en dekt 80% van de wereldwijde marktkapitalisatie in 76 landen, met 450 ESG-statistieken, waaronder scores en cijfers.


 

Nieuw: IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".

 

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?