Nieuws

De coronacrisis heeft milieubewustzijn beleggers vergroot

Uit een studie van het CFA Institute blijkt dat beleggingsexperts ook dit jaar weer milieu- en sociaal bewuster zijn geworden. Het coronavirus speelde daarbij duidelijk een rol.

Het CFA Institute, ziet de interesse onder zijn leden voor milieu- en sociale factoren ook dit jaar weer sterk toenemen. Dat blijkt uit de studie The Future of Sustainabilitywaarbij 7000 beleggers werd gevraagd naar hun mening over ESG-factoren.

Van de ondervraagde leden blijkt 85% rekening te houden met ESG-factoren bij hun beleggingsadviezen, tegenover 73% drie jaar geleden. Deze toename komt volgens het CFA Institute doordat eindbeleggers steeds sociaal- en milieubewuster worden.

Bij de particuliere beleggers houdt inmiddels 69% rekening met ESG-factoren. Bij instituten ligt dat percentage met 76% iets hoger.

Maatschappelijk belang

Volgens CEO Margaret Franklin van het CFA Institute is er een groeiend besef onder beleggingsprofessionals dat ze niet alleen hun klanten, maar ook de samenleving als geheel moeten dienen.

“Dit is een belangrijk moment voor onze leden om bij te dragen aan de vorming van een toekomst die het waard is om in te investeren.”

Dat ESG-beleggen niet eenvoudig is, blijkt ook uit rapport. Wat doe je bijvoorbeeld met een elektriciteitsbedrijf dat vol in de transitie zit van kolenstroom naar duurzame stroom, of een chemiebedrijf dat probeert over te schakelen naar afbreekbare plastics? Verdienen die wel of niet een plek in een ESG-portefeuille? 

Vraagstukken

Vier onderwerpen springen eruit:

  1. 71% vindt dat er nog veel werk te verrichten is op het gebied van ESG-data. 62% van hen denkt bovendien dat bij het vergaren van die data en het selecteren van belegging een rol is weggelegd voor individuele fondsmanagers. Zij zien met andere woorden een belangrijke rol weggelegd voor actief beheerde beleggingsfondsen. 
  2. Dat levert gelijk een probleem op, want beleggingsexperts met verstand van zaken zijn schaars. Uit een apart onderzoek van het CFA Institute op LinkedIn blijkt dat er meer dan 1000 vacatures zijn voor ESG-managers, terwijl er slechts 8000 mensen op LinkedIn actief zijn die ESG als expertisegebied noemen.
  3. Uit de studie blijkt dat beleggers twijfelen over welke ESG-techniek ze moeten gebruiken. Moeten ze kiezen voor een positieve of negatieve benadering. Bij de negatieve benadering sluit je bedrijven uit. Bij de positieve benadering selecteer je bedrijven op basis van het best-in-class principe. De uitkomsten kunnen sterk van elkaar verschillen, zeker als ze verbonden worden aan de klassieke beoordelingscriteria zoals winst, omzet, cashflow, schulden en groeivooruitzichten.
  4. Tenslotte geven beleggingsexperts in de studie aan dat de coronacrisis bij hun voor veel meer bewustzijn heeft gezorgd over hoe groot de impact kan zijn van natuurfenomenen op de reële economie.

Nederland

Volgens Jeroen Bos van CFA Society VBA Netherlands blijkt uit de studie overigens dat Nederland vooroploopt op het gebied van duurzaamheid, met meer dan 90% van de ondervraagden die ESG al integreren in hun beleggingsprocessen. “Dat is iets om trots op te zijn.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022