Nieuws

China zorgt voor dividend-airbag

Door de coronacrisis verlaagde of annuleerde een derde van de bedrijven in het derde kwartaal hun dividenduitkeringen. China was de grote positieve uitschieter, zo blijkt uit de Janus Henderson Global Dividend Index. Als het meezit kan het dividend volgend jaar weer flink omhoog.

Wereldwijd daalden de dividenduitkeringen in het derde kwartaal met 55 miljard dollar tot 329,8 miljard. Dat is een daling van 11,4% op onderliggende basis, en een nominale daling van 14,3%. De dividendindex van Janus Henderson kwam uit op 176 punten, een niveau dat bijna drie jaar geleden ook al werd aangetikt.

raex

Dividendpiek in China

Het goede nieuws is dat de dividenddaling in het derde kwartaal minder hevig was dan die in het tweede kwartaal. "De kleinere impact weerspiegelt vooral de geografische verschillen in het derde kwartaal, maar het is ook een teken dat het ergste voorbij is," schrijft Janus Henderson.

In het derde kwartaal verhoogden of handhaafden meer dan twee derde van de bedrijven hun dividend. Iets minder dan een derde van de bedrijven verlaagde of annuleerde hun uitkeringen.

Grote uitzondering is China. In China is het derde kwartaal het piekdividendseizoen en de uitkeringen lagen er 3,3% hoger op jaarbasis. Driekwart van de Chinese bedrijven verhoogden hun dividend, of hielden het op hetzelfde niveau. 

Brede dividendportefeuille

In China keren banken wel nog gewoon dividend uit - vaak werden die verhoogd - en beleggers konden verder stevige dividenden van telecommers en energiebedrijven tegemoet zien. 

Wat opvalt is dat de portefeuille van de Chinese dividendbelegger opmerkelijk divers is. In de afgelopen jaren groeide het dividend van bedrijven in de IT, gezondheidszorg en consumentengoederen het snelst. 

Echte Chinese groeibedrijven, zoals in de biotechsector, keren net als in ontwikkelde markten weinig of geen dividend uit. Ook hier gaat de kost voor de baat uit.

Hongkong op een

Canada en Hongkong waren een paar van de weinige grote landen waarin het dividend ook omhoog ging.

Hongkong beleefde in het derde kwartaal de snelste dividendgroei van de ontwikkelde wereld, met uitkeringen die op onderliggende basis met 9,9% stegen tot 21,7 miljard dollar, het op één na hoogste kwartaaltotaal dat de regio ooit bereikte, aldus Janus Henderson

Amerikaans dividend robuust

In Noord-Amerika (inclusief Canada dus) verlaagde een op de zes bedrijven het dividend. Dat betekende 4,7% minder dividend, 3,9% onderliggend, oftewel 128,9 miljard dollar minder uitbetaald.

Daarmee is de uitbetaling weer terug  op het niveau van midden 2018, maar de dividenddaling is wel veel minder groot dan in andere regio's, aldus Janus Henderson. 

In de VS was er Wells Fargo dat 80% minder dividend betaalde op verzoek van de Fed. Het zal niet verbazen dat vrijetijdsbedrijf Las Vegas Sands het dividend helemaal oversloeg. 

Nederlandse tegenwind

Het VK, Australië en Nederland noteerden de zwakste dividendresultaten. Nederlandse dividendbeleggers hadden vooral last van lage tot geen dividenduitkeringen van banken en brouwers. 

De ECB heeft banken gevraagd tot eind van het jaar geen dividend uit te keren. Het idee is dat banken zo extra buffer opbouwen om de coronaklap, in de vorm van niet terugbetaalde schulden, adequaat te kunnen opvangen.

Door de komst van de tweede virusgolf geldt dit verzoek van de ECB nog altijd. Banken hebben inmiddels wel gevraagd om versoepeling. Dat banken met sterke balansen bijvoorbeeld wel mogen uitbetalen, maar dan wellicht iets minder dan in eerdere kwartalen. In december neemt de ECB hier een besluit over.

Sterke sectorverschillen

De grootste dalingen in het derde kwartaal waren afkomstig van bedrijven in de sector duurzame consumptiegoederen, die op onderliggende basis 43% moesten inleveren, zo bleek uit indexcijfers. 

Autofabrikanten en de vrijetijdssector zijn door de coronacrisis enorm geraakt. Zonder hulp van overheden dreigt de vrijetijdssector kopje onder te gaan. Winsten zijn er niet, laat staan dat ze uitgekeerd kunnen worden aan aandeelhouders.

De meest veerkrachtige dividendsectoren waren dit jaar de van oudsher defensieve farmaceutische industrie - die nog extra profiteerden van de corona-aandacht -, voedselproducenten en de supermarkten. In de meeste gevallen ging het dividend omhoog.

raex

Dividendgroei in 2021?

Met nog iets meer dan een maand te gaan heeft Janus Henderson de dividendprognose voor 2020 naar boven bijgesteld. In het slechtste geval dalen de onderliggende dividenden met -20,2% tot 1,16 biljoen dollar, een nominale daling van -18,5%. In het beste geval gaat het dividend dit jaar met 17,5% omlaag.

Ook voor volgend jaar heeft Janus Henderson een negatief en een positief scenario opgesteld. In het slechtste geval blijven de dividenduitkeringen op het peil van 2020. In het beste geval gaan de dividenden gemiddeld met 12% omhoog.

Lees ook: Dividend wordt weer king

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen