Nieuws

Beleggersoptimisme naar hoogste niveau

Het optimisme onder beleggers is volgens Bank of America Merrill Lynch bijna extreem positief. Alle reden om wat voorzichtiger aan te doen met aandelen en bedrijfsobligaties.

Het beleggersoptimisme heeft in november een nieuw hoogtepunt bereikt voor 2020 en recordniveaus van 2019 zijn niet meer ver weg. Dat blijkt uit de Global Fund Manager Survey van Bank of America Merrill Lynch (BofA ML).

De enquête onder 216 vermogensbeheerders wijst uit dat institutionele beleggers inmiddels zwaar overwogen zijn in aandelen.

Zo'n 46% van de vermogensbeheerders zit nu overwogen in aandelen, wat BofA ML tegen het extreme aan vindt. Gemiddeld is de overweging van aandelen opgelopen tot 12%. Dat is 7 procentpunt meer dan in juli.

Full bull

Voor beleggingsstrateeg Michael Harnett van Bank of America Securities is dat een teken om nerveus te worden. “We zijn dichtbij de full bull", schrijft hij en maant daarbij tot voorzichtigheid.

Volgens het onderzoek is het gemiddelde cashniveau gezakt tot 4,1% ten opzichte van 4,4%. Dat is lager dan voor het uitbreken van de pandemie en heeft veel te maken met het grote optimisme over de economische ontwikkeling in 2021.

Maar liefst 91% van de fondsbeheerders gelooft dat de economie volgend jaar zal groeien en 84% gelooft dat dit ook het geval zal zijn voor de bedrijfswinsten. Dat is het hoogste niveau in bijna 20 jaar. 

W of U

Er zijn wel flinke meningsverschillen over hoe lang het herstel zal aanhouden. Een kwart van de respondenten gaat uit van een U-vormig herstel, wat iets minder is dan in oktober.

Het aantal fondsbeheerders dat daarentegen uitgaat van een W is gestegen van 30% naar 39%. Vermogensbeheerders zijn met andere woorden somberder geworden over de middellange termijn.

Uit tech, in waarde-aandelen

Opvallend is dat institutionele beleggers duidelijk begonnen zijn aan het maken van een draai uit Amerikaanse technologieaandelen richting smallcaps en waarde-aandelen uit Europa en de opkomende markten.

Dit zijn ook markten waar ze hoge verwachtingen hebben in 2021. Het grootste optimisme bestaat over opkomende markten, S&P 500-bedrijven en oliebedrijven. Technologie vinden ze link omdat er zoveel beleggers zijn die deze aandelen willen hebben.

Hetzelfde geldt voor shortposities in banken en bedrijfsobligaties met een lange looptijd.

De enquête werd afgenomen tussen 6 en 12 november. Dat betekent dat de bekendmaking van het Pfizer/Biontech-vaccin in ieder geval door sommige van de fondsbeheerders kon worden meegenomen in hun oordeel over de markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus