Nieuws

Beleggers eisen inzicht in klimaatkosten bedrijven

Een groep institutionele beleggers heeft 38 Europese bedrijven om meer informatie gevraagd over de financiële impact van klimaatverandering op hun business. Geven ze die informatie niet, dan dreigen de briefschrijvers hun aandelen te verkopen.

Institutionele beleggers verhogen de druk op Europese bedrijven om inzicht te geven in de kosten van klimaatverandering. Dat blijkt uit een verklaring van afgelopen maandag die is ondertekend door 38 grote jongens uit de wereld van het vermogensbeheer. Volgens persbureau Reuters gaat het om bedrijven zoals JP Morgan Asset Management, DWS en Fidelity International.

De fondsbeheerders willen de informatie hebben om bedrijven te dwingen tot een beter milieubeleid. Maar het is natuurlijk ook belangrijk omdat het iets zegt over het aandeelhoudersrisico dat wordt gelopen.

Een goed voorbeeld van deze risico's zijn de miljarden die olieconcerns dit jaar op hun olie- en gasreserves hebben afgeschreven. De grootste afschrijving kwam van het Britse BP dat zijn reserves nu 17,5 miljard dollar minder waard vindt dan vorig jaar. De institutionele beleggers denken dat dit soort afschrijvingen veel vaker zullen voorkomen in de toekomst.

36 Europese bedrijven 

De brief is verstuurd aan 36 energie-intensieve bedrijven, waaronder EON, Uniper, Iberdrola, Endesa, Air Liquide en OMV. Al deze bedrijven lopen tegen hoge kosten aan als klimaatafspraken worden omgezet in beleid.

De vermogensbeheerders hebben het over “onzichtbare” kosten die kunnen variëren van lagere waardes van olievelden tot hogere kosten voor emissierechten en sluiting van kolencentrales. 

Accountant

Natasha Landell-Mills, van het in Londen gevestigde Sarasin & Partners, is degene die de brief heeft geschreven. Volgens haar riskeren bedrijven die de klimaatkosten niet prijsgeven dat beleggers hun aandelen verkopen. 

Toezichthouders moedigen bedrijven ook aan haast te maken met het internaliseren van klimaatkosten. De fondsbeheerders vrezen echter dat een andere beroepsgroep dit in de weg staat. Dat zijn de accountants die het klimaat om verschillende redenen nog niet erg serieus nemen.

Het gevolg, zo zegt Landell-Mills, is een onrealistische boekhouding. “Daarmee wordt het voor beleggers lastig om risico's in te schatten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen