Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetmanagers gaan voor high yield

Aantrekkelijke spreads, hoge rentes en weinig faillissementen zijn de belangrijkste redenen dat beleggingshuizen over geen obligatiecategorie positiever oordelen dan over high yield. BlackRock: "High yield vormt een aantrekkelijke bron van inkomen in een wereld die naar yield snakt."

Beleggers in high yield hebben een heftg jaar achter de rug. Het jaar 2019 bracht nog een rendement van 15,3%, maar in maart van dit jaar ging de high yieldmarkt onderuit. Het risicoprofiel schoot omhoog, doordat bij beleggers de verwachting bestond dat de markt van meest risicovolle bedrijfsleningen zou worden getroffen door een tsunami van faillissimenten. 

Het vertrouwen onder beleggers keerde in april echter even snel weer terug, nadat de Federal Reserve met een riant stimuleringsplan kwam en aankondigde dat ook high yield ETF’s en obligaties van zogenoemde fallen angels onderdeel werden van het nieuwe grote opkoopprogramma. Fallen angels zijn bedrijven die door kredietbeoordelaars recent zijn afgewaardeerd van kredietwaardig tot junk.

De high yieldmarkt, die voor het grootste deel bestaat uit Amerikaanse obligaties, heeft met de Fed dus een belangrijke steunpilaar. Dat ook de ECB de weg van de Fed opging en regeringen overal ter wereld de geldkraan opendraaiden om een economische depressie te vermijden, legde een volgende bodem in de markt.

Groen licht

Voor beleggers was dit het groene licht om zich opnieuw op risicovollere beleggingen te storten, ondanks de reële mogelijkheid van een stijging van het aantal wanbetalers. De performance van min 4% sinds het begin van dit jaar per ultimo oktober blijft wel nog achter bij bijvoorbeeld kredietwaardige corporate bonds en overheidsobligaties, maar de meeste assetmanagers hebben goede verwachtingen, dat high yield een inhaalslag zal maken.

In juli van dit jaar wijzigde de consensus van zo’n 60 assetmanagers wereldwijd al voorzichtig van neutraal naar een advies om high yield te overwegen. Deze trend is niet veranderd. Een meerderheid van 49% is positief en slechts 14% is negatief.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Momenteel wordt over geen obligatiecategorie positiever gedacht dan over high yield, waarbij, en dat is toch wel opmerkelijk, de obligatiemarkt als geheel op een buy staat.Het is voor het eerst in acht jaar dat de obligatiemarkt op een koop staat. Sterker, het is momenteel de enige beleggingscategorie met een positief advies.

Gevaarlijke Amerikaanse oliemarkt

Van de 15 grootste assetmanagers is alleen BMO negatief over high yield. BMO geeft de voorkeur aan investment grade boven high yield. Achmea AM en Pictet AM waren in juni nog onderwogen maar geven nu een neutraal advies, zij het voorzichtig. Pictet is aarzelend over de Amerikaanse markt die "sterk is blootgesteld aan de zwaar getroffen energiesector, waarvoor de vooruitzichten nog steeds troebel zijn.” Pictet heeft meer vertrouwen in Europese high yield, doordat deze markt minder cyclisch is en minder afhankelijk van energie is.

Aantrekkelijke spreads

Assetmanagers met een positief oordeel over high yield wijzen op de aantrekkelijke spreads in combinatie met het ondersteunende beleid van de centrale banken en de niet al te grote kans op defaults. De verwachting is dat de spreads verder verkrappen. Ook zijn er nauwelijks goede alternatieven in een markt die wordt gekenmerkt door negatief rentende staatsobligaties en ook ultra lage rentes van credits.

Belangrijk is ook dat met name aan de schuld van de fallen angels goede kansen wordt toegedicht. De verwachting is dat in 2021 meer fallen angels de high yieldmarkt zullen betreden, doordat steeds meer bedrijven te maken krijgen met kredietafwaarderingen.

Assetmanager Neuberger Neumann: "Wij blijven positief over high yield, voornamelijk over uitgevers van relatief hogere kwaliteitsschuld en over fallen angels, die in onze ogen aantrekkelijk zijn gewaardeerd en die gevoeliger zijn voor een herstel van het beurssentiment."

Uitgesproken positief is Wellington: “Wij denken dat de spreads in de aankomende zes tot twaalf maanden ongeveer 100 basispunten nauwer kunnen worden. Wanbetalingen zijn sinds juli gedaald. Wij rekenen op een uitgerekte wanbetalingscyclus, waarbij het percentage wanbetalingen rond het langetermijngemiddelde van 4% ligt.”

Beleggers snakken naar yield

Ook BlackRock is sterk overwogen in high yield. "De brede wanbetalingsverwachtingen beoordelen wij als te pessimistisch. High yield vormt een aantrekkelijke bron van inkomen in een wereld die naar yield snakt."

De search for yield is ook voor Aberdeen Standard Investment een belangrijk argument om high yield op een koop te zetten. "De search for yield zal resulteren in een verdere vernauwing van de high yieldspreads. Daarom hebben wij een gedeelte van het geld dat is vrijgekomen door de verkoop van investment grade obligaties geherinvesteerd in de Amerikaanse en Europese high yield markt.”


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's