Nieuws

Hoge ESG-rating is dit jaar garantie voor succes

Fidelity International concludeert dat beursfondsen met een hoge ESG-rating het dit jaar vrijwel altijd beter deden dan bedrijven met een lage rating.

Economisch gezien waren de eerste negen maanden van 2020 pet, maar de beurs deed het heel aardig met een paar sectoren die eruit sprongen. ESG-beursfondsen met een goed trackrecord op het gebied van duurzaam en sociaal verantwoord ondernemen, bijvoorbeeld. 

Fidelity International heeft deze trend nader onderzocht en de resultaten gebundeld in de studie Putting sustainability to the test: ESG outperformance amid volatility.

Fidelity nam voor de studie 2659 ondernemingen onder de loep die gevolgd worden door hun aandelenanalisten en 1450 bedrijven die gevolgd worden door obligatieanalisten.

ESG van heel goed (A) tot heel slecht (E)

Een eerste conclusie was dat de bedrijven met de hoogste ESG-waardering (A en B) het bijna alle maanden van januari tot en met september beter hebben gedaan dan bedrijven met een zwakke score (D en E). De enige uitzondering was april.

Het was verder zo dat ESG-aandelen met een C-score het gemiddeld beter deden dan aandelen uit de D-categorie en die deden het weer beter dan aandelen met de laagste ESG-rating.

De ESG-aandelen met de hoogste (A)waardering waren de enige die in september als groep alweer in de plus zaten. De B-groep stond nog op een klein verlies van 2,1%. Daarna gaat het hard omlaag met de C-groep met een min van 10,4%, de D-groep -16% en de E-groep met een verlies van 23%.

Minder volatiel

Een tweede conclusie van de studie is dat de aandelen met een hoge ESG-score het zowel tijdens de crash van maart als in de maanden daarna beter deden dan aandelen met een lage score.

De D- en E-aandelen waren bovendien veel volatieler dan de A- en B-aandelen. Dat was vooral in maart en april zichtbaar toen de A en B-aandelen redelijk stabiel waren, terwijl de D- en E-aandelen alle kanten opvlogen, eerst omlaag en toen omhoog.

Rendement op eigen vermogen

De Fidelity-analisten keken verder of bedrijven die beterschap beloven op ESG-gebied daarvoor worden beloond. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. De analisten gingen daarvoor wat verder terug in de tijd en onderzochten naast de ESG-score ook het rendement op het eigen vermogen. Die bleek bij de ESG-koplopers hoger te zijn dan bij de achterblijvers in de D- en E-groepen.

Bij obligaties waren de studieresultaten in grote lijnen gelijk aan die bij aandelen, met een klein verschil dat de obligaties met de laagste E-rating (-4,4%) het iets beter dan de D-groep (-4,6%).

Nader onderzoek nodig

Een ding waar Fidelity geen antwoord op geeft, is hoe de verhoudingen liggen per sector. Deed bijvoorbeeld een olieproducent met een hogere ESG-waardering het beter dan een concurrent met een lager oordeel?

Persbureau Reuters schonk hier onlangs aandacht aan. Zij keek naar een van de belangrijkste ESG-benchmarks – de FTSE4Good Developed index - en vond daarin 22% technologiebedrijven, 5% telecom en media en 13% in farmabedrijven, terwijl bedrijven uit de sectoren olie & gas, mijnbouw, banken en reizen & vrije tijd gezamenlijk op slechts net iets meer dan 10% uitkwamen.

Dat zijn precies de sectoren die het erg slecht hebben gedaan tijdens de pandemie. Sommige analisten vragen zich daarom af of de trend richting meer ESG-aandelen niet leidt tot een ongezonde overweging in groeiaandelen versus waarde-aandelen zoals banken, energiebedrijven en reis- en hotelorganisaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus