Nieuws

Mix van groei- en waarde werkt het beste

Kleine waarde-aandelen doen het al jaren slechter dan grote groeifondsen. Als de geschiedenis zich herhaalt, zal het tij op een gegeven moment keren. Maar beleggers doen er verstandig aan allebei in portefeuille te hebben.

2020 is een extreem jaar in allerlei opzichten. Een van de meest opvallende trends op de beurs was dat grote groeifondsen het fantastisch hebben gedaan in verhouding tot kleine waarde-aandelen. De coronacrisis heeft een trend versterkt die al een paar jaar gaande is.

Oktober 2020 is de derde maand in twee jaar tijd waarin kleine waarde-aandelen het beter doen dan grote groeiaandelen. Zijn de kleintje al bezig aan een comeback?  Dan Rasmussen en Nick Schmitz van vermogensbeheerder Verdad denken dat het eraan zit te komen.

Volgens hen is het op zich niet uniek dat grote groeiaandelen het jaren achtereen beter doen. Maar er komt een moment dat het verschil in waardering te groot wordt en het tij keert in het voordeel van de kleine waarde-aandelen.

In het voordeel over 50 jaar

Schmitz en Rasmussen geloven dat op basis van de cijfers op de lange termijn. Daaruit blijkt dat largecap growth het de afgelopen drie, vijf en tien jaar beter deed dan smallcap value, maar over een periode van 50 jaar waren de waarde-aandelen in het voordeel.

Wie weet wordt 2021 wel hét jaar van de trendbreuk. En volgens Rasmussen en Schmitz is het dan zaak er vroeg bij te zijn, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Twee extremen

Wanneer die trendbreuk optreedt, is niet te voorspellen. Verder is het zo dat largecaps, áls ze het beter doen dan smallcaps, ze dat doen met flinke marges. Bij een outperformance van kleine waarde-aandelen geldt dat zelfs nog meer.

Schmitz en Rasmussen verwachten dat het absoluut loont om te wisselen van largecap growth naar smallcap value, maar een verstandig belegger houdt het bij een gezonde mix om grote verliezen te voorkomen.

Wat zijn smallcap waarde-aandelen?

De definitie van wat smallcap waarde-aandelen precies zijn, kan verschillen per vermogensbeheerder. De vraag is bijvoorbeeld of hele kleine beursfondsen ook meetellen of dat er een bepaalde onder- en bovengrens geldt. Gangbaar is het laatste.

Volgens Investopedia liggen de grenzen bij 300 miljoen dollar aan de onderkant en twee miljard dollar aan de bovenkant. Het zijn dus zeker geen ieniemienie-bedrijven. De meeste midkappers aan de Amsterdamse beurs vallen in deze categorie.

Bij het begrip waarde wordt meestal naar de koers gekeken in verhouding tot de boekwaarde, omzet, cashflow of winst. Die moet laag zijn om een aandeel smallcap value te mogen noemen. Het is overigens niet zo dat een dergelijk bedrijf per definitie langzaam of helemaal niet groeit.

Largecap growth

Largecap groeiaandelen beginnen bij een marktwaarde van ongeveer tien miljard dollar en het moeten bedrijven zijn met een behoorlijk hoge groei.

Big tech-bedrijven zoals Amazon en Apple vallen daar uiteraard onder, maar ook kleinere bedrijven zoals Adyen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus