Nieuws

VS verkiezingenblog: Amerikaans herstel vertraagt

China feliciteert Biden en Harris officieel, beleggingsconsequenties van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zijn volgens DWS volstrekt onduidelijk, winst van Biden is volgens BNY Mellon vooral positief voor de gezondheidszorgsector.

Pimco: Verdeelde Amerikaanse overheid vertraagt economisch herstel

Een verdeeld en een sterk toenemend aantal coronavirusinfecties in de VS zetten een rem op het economisch herstel in het vierde kwartaal van 2020 en begin 2021. Dat schrijven Libby Cantrill en Allison Boxervan obligatiebelegger Pimco in de publicatie getiteld: First the Election, Now the Governing: Fiscal Policy Priorities, Challenges, and Implications.

Cantrill en Boxer onderschrijven de consensus dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, maar constateren tegelijkertijd dat financiële markten lijken te anticiperen op een verdeeld Washington in 2021. "Reflatie lijkt op de korte termijn nu onwaarschijnlijk en ook belastingverhogingen zijn waarschijnlijk van tafel. De economische activiteit zal zich waarschijnlijk pas eind 2021 herstellen tot het niveau van 2019."

Cantrill en Boxer verwachten dat Biden de VS weer laat aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs en een deel van het strenge immigratiebeleid van Trump ongedaan maakt. Pimco verwacht bovendien dat Biden de Affordable Care Act kan versterken en meer regelgeving instelt voor financiële diensten. Het China-beleid onder Biden wordt volgens de experts van Pimco transparanter en voorspelbaarder. "Het handelsbeleid per tweet is voorbij."

Een verdeelde Amerikaanse overheid leidt volgens Pimco tot meer bescheiden fiscale stimuleringsmaatregelen, waardoor zowel beleidsrente als inflatie op korte termijn laag blijven. "Bedrijfsobligaties zouden onder dit regime goed moeten presteren, met eveneens kansen in opkomende markten, gezien het voorzichtige optimisme over virusbeheersing."

Gefeliciteert namens China

DWS: Zo marktbepalend is de politiek niet

Verkiezingen zijn geen goede raadgever voor het nemen van beleggingsbeslissingen, zegt CIO Stefan Kreuzkamp van DWS. De strateeg geeft drie redenen waarom nu beleggingsconsequenties verbinden aan de Amerikaanse verkiezingen voor de langere termijn weinig zin heeft:

 1. "Biden heeft zijn vier speerpunten (het bestrijden van het coronavirus, economisch herstel, klimaatverandering en rassengelijkheid) al kenbaar gemaakt, maar de uiteindelijke samenstelling van het congres en de senaat is nog open. Evenals hoeveel invloed de verschillende stromingen binnen zijn eigen partij zullen hebben op het te voeren beleid.”

 2. "Wat het effect van politieke besluiten op macro-economische cijfers zal zijn, is onduidelijk. Zal een enorm pakket aan overheidsbestedingen de dollar sterker maken doordat de economische vooruitzichten verbeteren? Of juist niet, aangezien zo’n kapitaalinjectie automatisch betekent dat de staatsschuld verder de pan uitrijst?"
  "Op micro-economisch niveau is het altijd afwachten hoe de winsten in de verschillende bedrijfstakken worden beïnvloed door politieke keuzes. De sectoren die in 2016 bovenaan het lijstje van Trump stonden, zoals staal, olie, kolen, vastgoed en hotels, hebben het over het algemeen slechter gedaan dan de economie in zijn geheel.”

 3. "Politiek is slechts één van de vele factoren die winstvooruitzichten bepalen, en heeft nog minder invloed op de beurskoersen. Het feit dat Trump de olie-industrie steunde heeft de verschuiving richting groene energie geen strobreed in de weggelegd. 

Tot voor kort werd een nipte overwinning en een betwiste verkiezingsuitslag door velen beschouwd als het slechtste scenario voor de aandelenmarkt. Maar in een mum van tijd bleek het een ideaal scenario te zijn: een gematigde Democratische president die door een Republikeinse Senaat terug wordt gefloten als hij de staatsschuld te veel laat oplopen of de belastingverlagingen van Trump terugdraait.”

"Conclusie; overheden hebben weinig invloed op marktbepalende factoren. De euforie op de beurzen naar aanleiding van het nieuws over een coronavaccin is daar het bewijs van. Het beleid van centrale banken drukt nog altijd een stempel op de korte en de lange termijn."

"Met een lage rente of andere instrumenten worden de markten gestut. Maar injecties van centrale banken zullen afnemen, naarmate het vaccin zijn werk doet. Reden waarom we voor de komende twaalf maanden gematigd positief blijven. Wij verwachten dat de lage rentestand aanhoudt en voorzien geen verdere verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro.”

BNY Mellon IM: Gezondheidszorg heeft gewonnen

De afloop van de Amerikaanse verkiezingen komt het beste uit voor de gezondheidszorg. Met een verdeeld congres hebben farmaceutische bedrijven weinig nieuwe regelgeving te vrezen, terwijl een regering onder leiding van Joe Biden wil investeren in de sector.

"De grootste winnaar van deze verkiezingen is de gezondheidszorg," stelt Shamik Dhar, hoofdeconoom van BNY Mellon Investment Management in een commentaar.

"Het is onwaarschijnlijk dat de regulering van medicijnprijzen en de introductie van een publieke optie zullen worden aangenomen door een verdeelde overheid. Maar we zullen waarschijnlijk wel een enorme toename zien van publieke en private investeringen in ziekenhuizen, medicijnontwikkeling, farmaceutische ingrediënten en medische toeleveringsketens en apparatuur, om een paar dingen te noemen."

Alquity: Niet Biden, maar Azië grote winnaar

Benoit Ribaud van Alquity is buitengewoon positief over de beleggingskansen van met name Aziatische aandelen ten gevolge van de nieuwe politieke situatie in de VS. Hij somt op:

 • "If Bidden wins, his approach to foreign trade, globalisation and diplomatic ties should be more pragmatic and predictable, leading to a lower risk premia for EM·

 • We are already seeing a V-shaped recovery and Asian economies should deliver the strongest GDP growth numbers.

 • EM will benefit from an increased QE from the US and EU and a weaker USD.

 • US re-joining the TPP would be particularly positive for countries such as Vietnam.

 • Asian countries benefit from a lower oil price (except Malaysia).

 • EM are attractively valued: the current trailing P/B ratio is at 3.8 for S&P500 Vs 1.8 for IShares MSCI EM. Small and mid-caps are very undervalued after having suffered over the past 3Y.

 • It’s not just China: foreign companies have started to relocate their production lines away China and its $962 average monthly net wage, to India ($437), Thailand ($619) and Vietnam ($403). For instance new iPhones are now produced in India, Asics shoes in Vietnam and Casios in Thailand.

 • Arguably, Asian countries (with a few exceptions) have been more politically stable than the US and EU over the past few years.

 • EM Represent 80% of the world’s population, >50% of its GDP and less than 15% of the MSCI World. This will only go one way.

 • Like many countries in Asia, China is now almost Covid-free, retail sales growth have nearly gone back to their pre-crisis level, the internal market is booming and has still room to increase, with McKinsey predicting a middle class population reaching 550m people in 3 years. China is one of the few countries (with Vietnam) that should see a positive GDP growth in 2020 at 2.1%, with a further 8% expected in 2021 (Bloomberg). They are expected to overtake the US as the world’s largest economy by 2024 (WEF).
 • India has tremendously evolved since Modi’s election, with key reforms undertaken of the labour law, demonetisation, the GST, lifting foreign ownership limits, large investments undertaken in infrastructure and a good fiscal discipline. Indian GDP should face a 8.6% contraction this year and we expect a 8.2% recovery in 2021 and 6% in 2022 (Bloomberg). India is expected to become the world’s third largest economy in 2024 (WEF). Growth in India is mainly domestic and not really correlated to developed markets."

Capital group: Verdeeld Congres goed voor aandelenbeleggers

"De Republikeinen behouden waarschijnlijk hun meerderheid in de Amerikaanse Senaat en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, wat resulteert in een verdeeld Congres."

Dat kan goed nieuws betekenen voor de S&P 500, zo blijkt uit de analyse van Capital Group. De vermogensbeheerder ging de prestaties van de index na tussen 1933 en 2019. Bij een verdeeld Congres, ongeacht welke partij er in het Witte Huis zit, bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement 10,4%.

In de periodes waarin het Congres en het Witte Huis door dezelfde partij werden gecontroleerd, was het gemiddeld jaarrendement 10%. Als het Witte Huis in handen was van de ene partij, en het volledige Congres bij de andere partij, bedroeg het gemiddelde rendement 7,4%.

Valuedge: Verkiezingsuitslag rechtvaardigt positieve koersreactie

Renco van Schie van Valuedge verbaast zich niet over de enthousiaste beursreactie op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen: "Nu, meer dan een dag na de spectaculaire verkiezingsnacht, trekt de rook wat op en wordt de logica achter de sterke bewegingen op de financiële markten zichtbaar. Een verdeelde overheid met een  normale president leidt tot meer consistent beleid zonder dreiging van grote belastingverhogingen en hoge overheidsuitgaven. Het zal ook een kleiner stimuleringspakket opleveren."

AXA IM: Fed moet het doen

"President Donald Trump en zijn Republikeinse partij hebben het beter gedaan in de Amerikaanse verkiezingen dan op voorhand verwacht. Financiële markten wegen vooral af wat dit betekent voor het begrotings- en monetaire beleid."

Dit stellen David Page, hoofd macro-research, en Chris Iggo, CIO Core Investments, van AXA Investment Managers. Omdat de race om het presidentschap zo nek-aan-nek gaat, verwachten ze dat het pas later deze week uitgemaakt zal zijn of Trump Joe Biden de winnaar wordt.

"Wat wel al duidelijk lijkt, is dat niet een van de partijen zowel het presidentschap als het Congres zal domineren. In het Huis van Afgevaardigden stevenen de Democraten af op een meerderheid, maar de Senaat lijkt de kant van de Republikeinen op te gaan. Dit betekent dat wie er ook president wordt te maken krijgt met een verdeeld Congres en beleidswijzigingen moeilijker zal kunnen doorvoeren."

Voor de economie zijn de gevolgen volgens macro-econoom Page tweeledig. Aan de ene kant gaan de groeivooruitzichten omlaag, omdat er minder overheidsstimulering inzit. Aan de andere kant betekent dit dat de Federal Reserve zal reageren met langer ruim monetair beleid. Ook zal de centrale bank klaar staan om de markten te steunen in het geval van grote onrust.

Iggo ziet ook de kans op een scenario van hogere groei en rente van tafel gaan. Hij waarschuwt voor voortzetting van het Trump-beleid dat weinig doet aan de beheersing van de Covid-19 pandemie, wat het sentiment voor sectoren als detailhandel en toerisme drukt. De overheid zal verder niet harder optreden tegen de marktmacht van de grote techbedrijven, waar Biden op hintte. Iggo verwacht dat het ruime Fed-beleid gunstig zal zijn voor obligatiemarkten. Bedrijfsobligaties kunnen profiteren van de verdere zoektocht naar rendement. High yield-obligaties noemt hij aantrekkelijk.

Legal & General IM: Uitslag maakt weinig uit

Lars Kreckel, wereldwijd aandelenstrateeg van LGIM, moet de impact van de Amerikaanse verkiezingen vooral niet worden overdreven. Zolang regering en Huis zijn verdeeld, kan er amper beleid worden gemaakt dat de beurzen raakt.

"Both outcomes would stand for a continuation of the status quo, no corporate tax hike, and no large green fiscal package. For the tech sector, the race for the White House still has some sensitivity, as potential tech regulation would rely more on personnel appointments than legislation in Congress."

Iets anders wordt het als de verkiezingsuitslag leidt tot maandenlang juridisch gesteggel. "Contested election scenarios are now more important for markets. We see three potential scenarios: Firstly, taking a few days to count the votes, which is largely expected and should not have a big impact on markets."

"Secondly, a 2000-style legal battle that runs into December. The S&P 500 index was off by 8% during that period, though some of this could be ascribed to the bear market that was already underway. With a different expectations this time round, we should expect the impact to be smaller."

"Finally, the tail risk is one where the decision drags closer to inauguration day and enters uncharted territory. While uncertainty would rise a lot, the market impact should be capped by the limited impact this scenario would have on S&P 500 profits."

Janus Henderson Investors: Bedrijfswinsten zijn uiteindelijk bepalend 

"At the end of the day (week, month or year), markets will eventually focus on what tends to drive returns over the long run: fundamentals. For stocks, this will largely come down to earnings growth. With nearly two-thirds of S&P 500 companies reporting third quarter earnings as of October 30, 86% have delivered a positive earnings-per-share surprise."

"Profits declined nearly 10% year over year for the period but are expected to turn positive again during the first quarter of 2021, a forecast that could be bolstered by advances in vaccine development for COVID-19 and fiscal stimulus. Consequently, even though U.S. indices hit new highs in 2020 and today trade at historically elevated valuations, we think a potential rebound in earnings – along with the Fed’s commitment to low rates – could herald more upside for equities."

"In fixed income, despite near-term volatility, markets are pricing in lower volatility after the election. Against a low-volatility and low-rate backdrop, we believe the search for income will continue, providing support for U.S. agency mortgage-backed securities and asset-backed securities, as well as both high-yield and investment-grade corporate bonds."

"In either case, companies have been able to shore up balance sheets by borrowing at historically low rates and continue to have the implicit backing of the Fed. Spreads have tightened since the height of the COVID-19 correction but yields in credit markets remain attractive relative to Treasury bonds and would likely remain so in an environment where fiscal stimulus leads to economic growth and central bank intervention keeps rates low."

State Street Global Advisors: Stimuleringen drijven ook komende twaalf maanden de beurs

“The US election has seen a tremendously large turnout, great participation is a great result. Both candidates at this stage often claim victory, but it’s rare that we see an invocation of the court system at this point, and we expect quite a lot of market volatility."

"However, the core investment conditions that we see for the next 12 months won’t be reversed by this volatility. The monetary and fiscal stimulus that we’ve seen so far to counter the pandemic is yet to work its way fully through the system, and we expect that it will be one of the big influences on investment conditions in the next 12 months."

"From an investment perspective high quality equities and staples are expected to do better. While areas like healthcare may still do well, particularly if Congress is likely to be split and there is a need for a lot of consensus building before more radical policies take root, we should avoid outright bets, for example, on renewables or the oil and gas sector. We should also position ourselves for a bit of a lower dollar and a little bit more in terms of medium term inflation, as we are in a deflationary environment."

"These are conditions which, with monetary and fiscal stimulus in place, are favourable toward equity investment in the medium term. We should also bear in mind that the volatility that this presidential election still can cause as we wait patiently for a final result, and a risk budget is very important.”

Jupiter: Extremer monetair beleid van Fed waarschijnlijk

"Aangezien er sprake is van een nek-aan-nek race, is er ook een groeiend risico dat het resultaat wordt aangevochten. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de marktvolatiliteit. Een marginale overwinning van een van beide partijen kan tot verdere maatschappelijke problemen leiden."

"Op langere termijn zal elk stimuleringspakket, ongeacht de uiteindelijke overwinnaar, waarschijnlijk te maken krijgen met vertragingen en belemmeringen, met een kloof tussen wanneer het het meest nodig is en wanneer de wetgeving wordt aangenomen. Bovendien zal elk reëel economisch effect van hogere begrotingsuitgaven waarschijnlijk van korte duur zijn en niet leiden tot het reflatieverhaal waar velen op hopen: hoe hoger de overheidsschuld, hoe minder impact de overheidsuitgaven hebben op een economie."

"De spanningen met China lijken in beide richtingen te escaleren: een hervatting van de handelsoorlogen onder een andere Trump-regering kan worden verwacht, terwijl Biden zich meer lijkt te richten op mensenrechtenkwesties. Intussen ligt er hoe dan ook een extremer monetair beleid in het verschiet, waardoor diepe maatschappelijke problemen zoals inkomensongelijkheid en grote politieke verdeeldheid nog verder worden verergerd."

BlackRock: Amerikaanse rente daalt zeker

"Wij verwachten dat de langetermijnrendementen te maken krijgen met een plafond als Trump de verkiezingen wint of als Biden met een verdeelde regering komt te zitten. Amerikaanse Treasury yields kunnen verder dalen, omdat er voor de verkiezingen toch wel werd uitgegaan van een democratic sweep. Op de langere termijn zien we dat staatsobligaties te maken krijgen met een regime van hogere inflatie."

"We verwachten dat techbedrijven, de quality factor en large caps het goed zullen doen onder een verdeelde regering, net zoals in het verleden. Opkomende markten, vooral Asia ex-Japan activa, zullen profiteren van een Biden-winst, omdat het handelssentiment dan verbetert. In Azië hebben heel veel landen het coronavirus onder de duim gekregen, waardoor ze verder zijn op hun economisch herstelpad. Maar als Trump wint zullen opkomende markten en internationale cyclische aandelen te maken krijgen met een opleving van de handelsspanningen."

T. Row Price: Reken op volatiliteit

"In het geval van een langdurige periode van onzekerheid over het resultaat kan enige marktvolatiliteit worden verwacht waar beleggers van kunnen profiteren. Hoewel er geen historische analogie is met deze verkiezingscyclus, kunnen betwiste verkiezingen inderdaad leiden tot marktvolatiliteit."

"Bij de betwiste presidentsverkiezingen van 2000 daalde de S&P 500 met 5,6% in de vier handelsdagen na de verkiezingsdag (7 november). De index schommelde tussen winst en verlies in de daaropvolgende weken en daalde met 5,0% vanaf de verkiezingsdag tot 13 december, toen Al Gore zijn nederlaag toegaf."

Robeco: Als president en Congres maar dezelfde kleur krijgen

Fabiana Fedeli, hoofd fundamentele aandelen van Robeco, vreest vooral dat de aanstaande president en Congres verschillend van kleur zijn: "Op het moment van schrijven kan het beide kanten opgaan. Dit geldt zowel voor de presidentsverkiezingen als voor het Congres. Totdat we een duidelijke overwinning hebben, en dit kan tot vrijdag duren, moeten we verwachten dat de markten volatiel zijn."

"Een president en Congres van dezelfde kleur zou positief zijn voor de markten, of het nu blauw of rood is. De markten houden niet van onzekerheid in de eerste plaats en een president met de steun van het Congres zou meer ruimte hebben beleid uit te voeren, inclusief een steunpakket. Vanuit het oogpunt van de aandelenmarkten is een verdeeld Congres op dit punt het minst wenselijke scenario, onafhankelijk van de vraag welke kant wint."

"Totdat de onzekerheid over het resultaat voortduurt, kunnen we verwachten dat beleggers zich meer defensief zullen opstellen en sommige van de blue sweep-transacties ongedaan worden gemaakt. Dat is niet positief voor aandelen opkomende aandelen, duurzame aandelen en cyclische aandelen."

"Welke partij wint, zal uiteindelijk niet de richting van de aandelenmarkt bepalen, maar wel gevolgen hebben voor de selectie van sectoren en landen. Wat nu vooral telt, is de omgang met de Covid-19-uitbraak. Belangrijk is de timing van een nieuw Amerikaans stimuleringspakket. Een vertraging is slecht voor de Amerikaanse economie, consumptie en conjunctuur. Gezien de hoge verwachtingen die al in de koersen van groeiaandelen zijn ingeprijsd, zal een verdere stijging van de aandelenmarkten meer van cyclische aandelen moeten komen. Dan moet een duidelijk economisch herstel wel duidelijk zichtbaar zijn."

Geen blauwe golf

Dat verklaart de stijging van de dollar en de daling van de Amerikaanse tien jaars. Van Biden was immers forse fiscale stimulering verwacht.

Ook duurzame aandelen zijn de klos

Must see

De Amerikaanse verkiezingen in negen grafieken.

Amerikaanse democratie overleeft het wel

Uiteindelijk zal de Amerikaanse democratie ook deze verkiezingen overleven, aldus Kristina Hooper, hoofdstrateeg van Invesco. In een historische beschouwing gaat ze terug tot de jaren voor de Amerikaanse burgeroorlog.

"De Know-Nothing partij probeerde in de jaren 1850 immigranten met geweld het stemmen onmogelijk te maken. In de jaren 1860 wilden de zuidelijke staten zich niet neerleggen bij de verkiezingsuitslag, wat opmaat was tot de Amerikaanse burgeroorlog. En in de vorige eeuw waren er de woelige zestiger jaren met onder meer de massale protesten tegen de oorlog in Vietnam."

"We moeten ons realiseren dat Amerika een lange geschiedenis van geweld rond verkiezingen heeft, die zijn lelijke gezicht weer kan tonen, vooral in een periode met verhoogde spanningen en een pandemie," aldus Hooper.

"Het goede nieuws is dat, ondanks deze geschiedenis, de democratie in Amerika heeft overleefd."

Dollar omlaag?

Valuta-analist Lee Hardman van MUFG Bank denkt dat de dollar met een grote Democratische overwinning onder druk komt te staan.

"We believe that Blue Wave would be the worst outcome for the US dollar, especially against the Asian, emerging and commodity-related currencies. In contrast, alternative outcomes including:

 1. Donald Trump remaining President
 2. A divided Congress, and/or
 3. A contested election outcome that drags on for weeks....

would be more US dollar supportive."

Lees ook: Waarom de dollar in waarde daalt

BlackRock overweegt Amerikaanse smallcaps

Lukas Daalder, BlackRock: "De opiniepeilingen wijzen op een zege voor de Democraten, maar wij wachten niet totdat de uitslag er is. We voeren twee wijzigingen door in onze tactische aanbevelingen voor de aandelenmarkt. Ten eerste voeren we een overweging in Amerikaanse smallcap-bedrijven door ten koste van de largecaps. Het afgelopen jaar is zonder enig twijfel het jaar van de grote technologiebedrijven geweest."

"Een herhaling van die trend in 2021 lijkt onwaarschijnlijk, waarbij wij een verbeterd potentieel voor kleinere bedrijven zien. Vooral in het scenario dat de Democraten zowel het Witte Huis als de Senaat weten te winnen (Democratic sweep) is de kans groot dat de Amerikaanse economie forse zet in de rug krijgt via het oprekken van de begroting. Hiervan zullen met name kleinere bedrijven profiteren."

"Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat er meer zal worden ingezet op infrastructurele investeringen, iets waar met name bedrijven actief in de grondstof- en industriesector van zullen profiteren. Daarnaast ligt een zwaardere antitrustwetgeving op de loer, wat tot meer onzekerheid rond de winstverwachtingen rond grote tech- en farmabedrijven kan leiden."

Zo veel Amerikanen hebben er vooraf gestemd

Meer volatiliteit is niet zorgwekkend

Guillaume Paillat, multi-asset portefeuillemanager bij Aviva Investors, zegt dat de verhoogde volatiliteit rond de verkiezingsperiode erop wijst dat beleggers hun portefeuilles aan het afdekken zijn.

"Dit is minder zorgwekkend onverwachte evenementen, zoals het begin van de pandemie," zegt hij. Paillat en zijn team hebben een neutraal standpunt over aandelen.

"We zijn meer gefocust op defensieve strategieën zoals de Japanse yen die zouden kunnen profiteren van volatiliteit en ook van een zwakkere dollar-omgeving," aldus Paillat. 

Staat voor staat

NN IP: Winst Biden vooral goed voor duurzame beleggingen

Marco Willner, hoofd beleggingsstrategie bij NN Investment Partners verwacht dat een overwinning van Joe Biden en zijn plannen om meer geld in de economie te pompen grotere gevolgen zullen hebben dan een zege van Donald Trump.

“De grotere begrotingsimpuls die voor de hand ligt als Biden president wordt, is belangrijker voor de markten dan zorgen over regelgeving en belastingverhogingen."

Impact gezondheidssector
"De Amerikaanse gezondheidssector profiteert van een verdeeld Congres of een overwinning van Biden. Een verdeeld Congres is over het algemeen optimaal voor bedrijven in de gezondheidszorg, omdat dit de mogelijkheden van de partijen om bestaand beleid te hervormen beperkt. Volgens ons zal een overwinning van Biden resulteren in uitbreiding of instandhouding van de dekking van Obamacare, wat gunstig zou zijn voor de gezondheidszorg."

Impact energiesector
"Het Clean Energy Revolution-plan van Biden kost 1,7 biljoen dollar over een periode van tien jaar. Biden wil daarnaast opnieuw in het klimaatakkoord van Parijs stappen en geen toestemming geven voor nieuwe boorvergunningen op federaal grondgebied, goed voor naar schatting 25% van de olie- en 10% van de gasproductie in de Verenigde Staten. Voor president Trump zijn initiatieven voor groene energie duidelijk minder belangrijk."

Impact financiële sector
"Financiële bedrijven, die flink hebben geprofiteerd van de belastingverlagingen en soepelere regelgeving van Trump, zijn kwetsbaar als Biden het voor het zeggen krijgt. Biden wil de belastingmaatregelen immers terugdraaien. Andere initiatieven van Biden zullen waarschijnlijk gerichter en minder ingrijpend zijn dan de maatregelen van Obama."

Impact duurzame beleggingen
"De inzet van Biden op schone energie, gelijke toegang tot gezondheidszorg en financiële diensten en eerlijke lonen sluiten over het algemeen beter aan bij de focus van NN IP op verantwoord beleggen dan die van Trump, die meer bedrijfs- en aandeelhoudersvriendelijk is."

M&G: Opkomende markten blij met Biden

Gregory Smith, strateeg opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G:  “Het lot van opkomende markten ligt in eerste instantie natuurlijk in handen van de coronapandemie en hoe diep de littekens zijn die deze achterlaat. Maar daarnaast is het Amerikaanse buitenlandbeleid van grote invloed."

"Van Biden wordt verwacht dat hij de IMF meer ruimte geeft, wat goed is voor arme landen. Maar de presidentsverkiezing heeft ook invloed op de koers van de dollar, die van belang is voor opkomende markten. Een zwakke dollar is goed voor valuta uit opkomende markten. Doet de dollar het goed, omdat de Amerikaanse economie opbloeit, dan kan dat ook positief zijn voor opkomende markten. Maar een sterkere dollar als gevolg van hogere Amerikaanse rentes pakt voor opkomende landen juist slecht uit."

“Een winst van Biden kent veel verliezers in het Midden-Oosten. Olie-exporteurs moeten hun businessmodel aanpassen aan de nieuwe wereldwijde plannen om klimaatverandering tegen te gaan. Biden zal ook agressiever handelen tegen Turkije en Rusland. Mexico daarentegen kan juist rekenen op betere handelsbanden met de VS. Dan is er nog Iran. Als president Biden onderhandelingen begint en bestaande sancties opheft, dan heeft dat invloed op het olie-aanbod wat het OPEC+-akkoord onder druk zet en onrust veroorzaakt.”

Biden wint, Trump wint, niemand wint

ING over de beleggingsgevolgen van de drie verkiezingsscenario's


Jupiter AM: Blue sweep jaagt inflatie op

Volgens Talib Sheikh, hoofd multi-asset bij Jupiter Asset Management, is de slechtste uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op korte termijn een onduidelijke uitkomst. Omdat de peilingen een winst van Biden voorspellen, gaat hij nader in op de gevolgen van een Democratisch presidentschap.

Handel?
"De implicaties van een overwinning van Biden voor de handel zijn op het eerste gezicht niet zo duidelijk. Naar verwachting zal de politieke risicopremie van de wereldwijde handelsspanningen blijven bestaan, ongeacht de verkiezingsuitslag. Mocht de VS erin slagen om te verhinderen dat China toegang krijgt tot het intellectueel eigendom dat China nodig heeft om de economische kloof tussen het land en de westerse wereld te dichten, dan zal dit de potentiële groei van het bbp in China vertragen en op de lange termijn een domino-effect hebben in de hele regio."

Wel verwacht Sheikh dat Biden zijn buitenlandse beleid kalmer en meer achter de schermen voert, wat het risico van een overreactie of misstap in de betrekkingen met China kleiner zal maken Hij is dan ook positief over aandelen in China en de Aziatische regio.

Regulering?
Een verkiezingswinst van Biden heeft grote gevolgen voor de regulering van technologie, milieu en gezondheidszorg. Sheikh: "Alle drie zijn centrale thema’s die met name door de linkervleugel van de Democratische partij worden aangekaart. De kans is echter groot dat Biden in de praktijk veel minder zal bereiken dan wat hij heeft voorgesteld."

"De Amerikaanse economie oogt kwetsbaar nu ze zich herstelt van de door de pandemie veroorzaakte recessie, waardoor het des te moeilijker zal zijn om de kippen met de gouden eieren te slachten."

Wel is er volgens Sheikh ruimte voor meer belastingheffing op Big Tech zonder de Amerikaanse dominantie in die markt te verstikken. Hij blijft positief over Amerikaanse tech, aangezien de oligopolie van veel van deze grote bedrijven niet wezenlijk zal veranderen."

Amerikaanse economie?
Het huidige monetaire beleid zal met Biden waarschijnlijk worden voortgezet. Als de Democraten een blue sweep realiseren, dan zal er een groot stimuleringspakket worden opgetuigd, dat de inflatie kan opdrijven. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor beleggers: steilere rendementscurves, potentieel hogere rentetarieven en betere vooruitzichten voor cyclische activa.

Sheikh: "Dit is echter iets voor de toekomst. Voorlopig heeft de wereld nog te maken met het deflatie-effect van de vraagschok als gevolg van de pandemie."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?