Nieuws

Correlatie tussen aandelen en obligaties zorgwekkend opgelopen

De correlatie tussen aandelen- en obligatiekoersen is dit jaar sterk gestegen. Voor beleggers een gevaarlijke situatie, omdat obligaties hun hedgefunctie dan verliezen. Stagflatie is een horrorscenario.

De correlatie tussen obligatie- en aandelenkoersen is sinds half maart sterk gestegen. Terwijl de aandelenkoersen zich herstelden van de coronadip, zakte het effectief rendement op obligaties steeds verder weg door stijgende koersen.

Voor beleggers was dat op zich gunstig, maar wat als aandelen in een hernieuwde vrije val raken?

Als de correlatie ook dan hoog blijft, kan menig belegger het heel moeilijk krijgen, waarschuwt Fidelity International.

Correlatie van 0,8

De vermogensbeheerder laat in een grafiek zien hoe absurd groot de correlatie momenteel is. De correlatie is de laatste 20 jaar sowieso licht opgelopen, maar heeft nu een sprong gemaakt van rond de 0,4 naar 0,8.

Volgens Fidelity zijn er een aantal scenario’s denkbaar waarvan één rampzalig; namelijk als er een economische fase aanbreekt met lage of zelfs negatieve groei in combinatie met oplopende inflatie.

Zo’n periode van stagflatie is het nachtmerriescenario voor beleggers, schrijft Fidelity. Als de inflatie echt uit de hand loopt, dan kan dat centrale banken dwingen de rente te verhogen. Dat zou de rendementen op obligaties sterk onder druk zetten, terwijl ook aandelen het dan in de regel slecht doen.

Een alternatief scenario is dat centrale banken ondanks oplopende inflatie de rente toch laag houden om de economie een steuntje in de rug te geven. Ook dat is geen prettig vooruitzicht voor beleggers. Dan blijven aandelen- en obligatiekoersen misschien wel op peil, maar de hogere inflatie ervoor zorgt dat het reële rendement lager uitvalt.

Japan-scenario

Bij twee andere, meer gunstige, scenario’s is de grote correlatie tussen aandelen en obligaties tijdelijk. Het kan zijn dat Europa en de VS te maken krijgen met een Japanificatie van de economie. In dat geval blijft de economie op een laag pitje doordraaien, zonder noemenswaardige inflatie en bieden obligaties wel een hedge tegen een aandelencrash.

Het is ook mogelijk dat er na de coronacrisis een sterk herstel van de economie optreedt. In dat (meest gunstige) geval is het niet erg als de rente oploopt en obligatiekoersen dalen, want in een dergelijk klimaat gedijen aandelen goed.

Fidelity International acht al deze scenario’s reëel. De assetmanager adviseert daarom om een zo breed mogelijke portefeuille samen te stellen met veel defensieve waarden om in ieder geval voorbereid te zijn op het doemscenario van stagflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?