Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Amerikaanse aandelen houden koopadvies

Ja, Amerikaanse aandelen zijn duur, maar daar zijn goede redenen voor. Eelco Ubbels van Alpha Research verklaart de positieve beleggersconsensus over Amerikaanse aandelen. Een kanttekening: het optimisme wordt wel minder.

Eén ding is duidelijk: zowel in 2019 als 2020 is Amerika de regio met de beste aandelenperformance. In 2019 was het resultaat 32,2%, op afstand gevolgd door Europa (23,7%) en Japan (20,2%). Dit jaar is na drie kwartalen Amerika met 1,1% de enige regio met een groen cijfer. Vooral de aanzienlijke aanwezigheid van technologieaandelen (Microsoft, Apple) en de communicatiesector (Facebook, Alphabet, Netflix) is een belangrijke factor. Ook de grote wegingen in financiële dienstenaandelen die profiteren van de explosie van elektronische transacties (Mastercard, Visa of PayPal) en de aanwezigheid in aandelen uit de consumptiesector (Amazon, Tesla) springen in het oog.

Maar zijn er andere specifieke kenmerken die Amerikaanse aandelen aantrekkelijk maken? De consensus van 55 asset managers staat nu weliswaar neutraal tegenover aandelen, maar heeft binnen deze assetclass een duidelijke voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven de andere vier regio’s Europa, Japan, Pacific ex Japan en Emerging Markets. Een meerderheid van 47% adviseert een overweging, terwijl 33% neutraal is. Van de top-15 van de asset managers geeft zelfs 53% een positieve aanbeveling.

Alle partijen zien in dat er een aantal spannende maanden in aantocht is, met vragen als: Hoe zwaar zal de tweede golf van de coronapandemie Amerika raken? Komt er een nieuw steunpakket op korte termijn? En natuurlijk, hoe verlopen de presidentsverkiezing volgende week? Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China blijft een onzekere factor.

Het verschil in opinie gaat vooral om de de vraag of de hoge waardering van Amerikaanse aandelen gerechtvaardigd is, en of er nog veel stijgingspotentieel is na het recente herstel. Historisch gezien zijn de waarderingen van Amerikaanse aandelen weliswaar hoog, maar er zijn in de VS ook meer kwaliteits- en defensieve aandelen dan in Europa.

Aan het einde van het tweede kwartaal waren de verwachtingen van Amerikaanse aandelen bij assetallocators wel overtuigender dan nu. Men was toen vooral positief over de grote Amerikaanse fiscale en monetaire steun. Ook de kracht van Amerikaanse bedrijven was een veelgenoemde reden om overwogen te zijn in deze regio.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?