Nieuws

ETF-klonen overspoelen markt

De race naar de bodem op Wall Street is zo hevig dat de grootste ETF-uitgevers goedkopere klonen van hun bekendste ETF’s op de markt brengen om op die manier zoveel mogelijk beleggers aan zich te binden.

Invesco is de nieuwste uitgever die een kloon creëerde van zijn eigen ETF’s. Eerder deze maand lanceerde het bedrijf de ETF Invesco Nasdaq 100 ETF (QQQM), bijna een identiek fonds als het grootste techfonds ter wereld, Invesco QQQ Trust (QQQ).

Beide fondsen van Invesco volgen een index van de grootste 100 Nasdaq aandelen. Maar er is één verschil; de kosten voor beleggers. QQQ vraagt beleggers om 0,2% van hun inleg, dus als u 1.000 euro in het fonds stopt, zijn de jaarlijske kosten twee euro. Het identieke fonds, QQQM, heeft 0,15% aan kosten.

Deze stappen zouden tien jaar geleden voor onmogelijk zijn gehouden. ETF-uitgevers lopen het risico om hun eigen ETF's te kannibaliseren door beleggers te leiden naar nieuwe producten.

Kiezen voor de goedkoopste

Maar Invesco en andere uitgevers in de ETF-markt zeggen dat de identieke fondsen noodzakelijk zijn om de strijd aan te gaan met concurrenten die alle aandacht krijgen en daarmee ook al het geld.

Er staan meer dan 2200 ETF’s genoteerd aan de grote Amerikaanse beurzen, maar de goedkoopste ETF's die een groot deel van aandelenmarkten volgen, hebben het grootste beheerd vermogen. 

Uit cijfers van Morningstar blijkt dat beleggers vorig jaar 581 miljard dollar in de goedkoopste 20% ETF’s en actieve fondsen investeerden, terwijl de andere fondsen 224 miljard dollar zagen uitstromen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen