Nieuws

China is de grote economische uitzondering

China groeit, volgens econoom Nicholas Lardy, met 10% in de periode 2020-2021, terwijl alle andere grote economieën krimpen. Nog even en China is de grootste economie ter wereld.

Als het over aardverschuivingen in de wereldpolitiek gaat, dan komt de naam China de laatste jaren steeds vaker naar boven. Dertig jaar geleden behoorde China nog tot de armste landen ter wereld.

De invloed in de wereld was gering en het nationale inkomen bedroeg een fractie van het bbp van Japan of de VS. Het bbp lag net boven dat van Nederland.

Maar er is veel veranderd. De vele jaren met tweecijferige groei hebben ervoor gezorgd dat China na de VS inmiddels de tweede economie van de wereld is.  Volgens Nicholas Lardy, als econoom verbonden aan het Peterson Institute for International Economics, gaat China voor de eerste plaats.

Doorgroeien

Hij verwacht dat het gat met de VS dit jaar en het volgende weer wat kleiner zal worden. In 2020 zal de Chinese economie als een van de weinige landen ter wereld gewoon doorgroeien.

In 2021 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan wat per saldo leidt tot een 10% hoger bbp dan aan het einde van 2019, zegt Lardy tegenover Yahoo Finance.

Een belangrijke factor voor het succes dit jaar is de omgang met het coronavirus.

Coronavirus onder controle

 “China is erin geslaagd het virus onder controle te houden. Dat heeft ertoe geleid dat de economie sneller kon herstellen dan die van andere landen zonder veel overheidssteun,” zegt Stephanie Segal van het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies.

Lees ook: De grote Chinese Goed-Nieuws-Show

De verschillen tussen China en de VS zijn navenant. Zo zijn in de VS inmiddels meer dan 220.000 mensen overleden aan het virus, in China iets meer dan 5000.

"In China is het virus zo goed als verdwenen. Restaurants en winkels zijn grotendeels open en er kan gereisd worden. De VS zit inmiddels in de derde golf van het virus en een terugkeer naar normaliteit lijkt ver weg."

Sterke overheid

"Het is duidelijk dat de Amerikaanse regering het heeft verknoeid,” zegt Harry Broadman van de Berkeley Research Group. China heeft volgens hem geprofiteerd van de macht van de centrale regering in Bejing.

Het kon daardoor veel sneller reageren met lockdowns, contactonderzoek en andere maatregelen. Hetzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Japan en Taiwan. De Verenigde Staten en de EU hebben het wat dat betreft een stuk lastiger. 

Het gebrek aan doortastendheid in de VS blijkt ook uit de eindeloze ruzies over vorm en omvang van steunmaatregelen. “Dat heeft voor een groeiende onzekerheid gezorgd in het bedrijfsleven,” aldus Broadman.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?