Nieuws

Wereldwijd beheerd vermogen door grens van 100 biljoen dollar

Terwijl assetmanagers wereldwijd voor het eerst meer dan 100 biljoen dollar beheren, een verdrievoudiging sinds 2000, maken de grote Amerikaanse jongens steeds meer de dienst uit.

Het totaal beheerde vermogen van de 500 grootste vermogensbeheerders wereldwijd is in 2019 voor het eerst door de grens van 100 biljoen dollar gebroken. Het kwam volgens recent onderzoek van het Thinking Ahead Institute van Willis Towers Watson uit op 104,5 biljoen dollar. Dit betekent een stijging van 14.8% ten opzichte van het jaar ervoor jaar toen het totale AUM uitkwam op 91,5 biljoen dollar. Het is een verdrievoudiging ten opzichte van de 35,2 biljoen dollar in 2000.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevend Amerikaans platform voor de beleggingsindustrie, bevestigt toenemende concentratie onder de twintig grootste managers. Deze top 20 heeft het marktaandeel vergroot naar 43%. In het jaar 2000 was hun marktaandeel nog 38% en in 1995 slechts 29%. Het onderzoek toont ook dat in de laatste tien jaar maar liefst 232 assetmanagers uit de lijst zijn verdwenen.

Veranderingen in vermogensbeheer

Roger Urwin, mede-oprichter van het Thinking Ahead Institute, reageert op de bevindingen: "De vermogensbeheerindustrie is altijd in beweging geweest, maar het tempo van veranderingen neemt toe. De consolidatie onder vermogensbeheerders is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast veranderen, onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen, de vorm van de mandaten naar producten die minder zwaar op het governance budget drukken. Dit heeft geleid tot de groei van passieve en indexvolgende op factorgebaseerde strategieën en oplossingen. Private markten hebben eveneens in het laatste decennium hun significante groeitrend doorgezet. Dit laatste onder invloed van de zoektocht naar hogere rendementen met hoger risico.”

Volgens het onderzoek is het passieve beheer gestegen van 4.9 biljoen dollar in 2015 naar 7.9 biljoen dollar in 2019. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Overige onderzoeksbevindingen

  • 50% van de managers heeft het aandeel van minderheden en vrouwen in hogere posities verhoogd.
  • Interesse van klanten voor duurzaam beleggen is bij 88% van de managers toegenomen.
  • 84% van de managers heeft het gebruik van technologie en big data verhoogd.
  • 76% heeft meer middelen ingezet ten behoeve van cybersecurity.
    Het aantal nieuwe producten nam in 2019 bij 65% van de onderzochte ondernemingen toe.
  • De vermogensbeheervergoedingen namen hij 34 procent van de managers af en bij slechts 7% van de managers namen deze toe.
  • 51 procent van de managers meldde een toename van toezicht.

De Top 20 vermogensbeheerders ter wereld

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020