Nieuws

Beheerkosten van grotere invloed dan verkiezingen

Beleggers moeten niet bang zijn voor de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen of andere eenmalige gebeurtenissen. De meeste impact op het rendement zit nog altijd in de kosten, aldus Meb Faber.

Veel beleggers kijken met zorg naar de Amerikaanse verkiezingen. Wat gebeurt er met de belastingdruk als Joe Biden aan de macht komt? Neemt de sociale onrust nog meer toe als Trump wint?

Wat gaan Biden en Trump doen met de relaties met China? Het zijn vragen die beleggers onzeker maken, maar die volgens beleggingsadviseur Meb Faber eigenlijk van ondergeschikt belang zijn.

Hij vergelijkt Biden en Trump met een haai en een tijger, twee dieren waar mensen doodsangst voor hebben, maar die in werkelijkheid vrij ongevaarlijk zijn. Beleggers zouden er beter aan doen om een goede klamboe te kopen, want de mug is het dodelijkste wezen op onze planeet, met jaarlijks honderdduizenden slachtoffers.

Babyboomers

Zo is het ook met Biden en Trump. Beleggers hoeven niet bang te zijn, wie er ook wint. Ze kunnen zich beter focussen op gevaren die ze wel kennen. Een van de grootste gevaren zijn volgens Faber actieve vermogensbeheerders die met hun hoge fee’s elk jaar miljarden aan beleggerswinsten opstrijken.

Volgens Faber is er nog te weinig besef bij beleggers hoeveel geld er bij fondsbeheerders en pensioenuitvoerders blijft hangen.

Volgens een recente studie in de VS denkt het gros van de babyboomers dat het bij hun pensioen om minder dan 0,5% gaat. In werkelijkheid ligt het gemiddeld echter rond de 1,5%. Tenminste, in de VS dan.

ETF's nog relatief klein

Cijfervoorbeeld: Stel u stopt 10.000 euro voor 20 jaar in aandelen. Het rendement is 6% per jaar. Aan het einde van de looptijd heeft u ruim 32.000 euro. Als er echter elk jaar 1,5% afgaat aan beheervergoedingen, dan heeft u aan het einde maar 24.117 euro.

Faber denkt dat beleggers beter af zijn met ETF's en indexfondsen die het op de lange termijn vaak net zo goed doen als actieve fondsbeleggers, maar een lagere vergoeding vragen.

Hij ziet daar dan ook nog een grote groei,  want de ETF’s mogen de laatste jaren al een flinke opmars gemaakt hebben, het is nog altijd maar een fractie van het totaal beheerde vermogen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?