Nieuws

De grote Chinese goed-nieuws-show

Door het effectieve optreden van de Chinese regering tegen het Covid-19-virus heeft China zijn economische zaken weer op orde. Maar er zijn nog tal van andere redenen waarom China voor zowel obligatiebeleggers als aandelenbeleggers dé sweet spot is. UBS AM en Schroders tonen zich in elk geval buitengewoon enthousiast.

Voor Hayden Briscoe, hoofd Aziatische obligaties bij UBS AM, is de opening van de Chinese obligatiemarkt voor buitenlandse investeerders de grootste verandering van de obligatiemarkt ooit.

"Chinese staatsobligaties krijgen in de grote wereldwijde obligatie-indices een weging van 6%. Dat komt overeen met 3,3 biljoen dollar. De Chinese obligatiemarkt is op weg een van de grootste obligatiemarkten ter wereld te worden."

Hayden Briscoe van UBS AM

Het kopen van Chinese obligaties wordt steeds eenvoudiger. Daarbij is het minimaliseren van het valutarisico ook geen probleem, want de renminbi is tegenwoordig prima te hedgen.

"Doordat obligatiebeleggers in China wel nog yield krijgt, is er veel belangstelling," vertelt Briscoe. "Bij wereldwijde recessies daalden rentes gemiddeld met 2%. Is dat tegenwoordig met de ultra lage rentes ook nog mogelijk? Het dwingt beleggers om nog meer na te denken in welke landen ze nog willen zitten. Het volgen van brede indices lijkt me niet langer een goed idee."

Perfect spreidingsinstrument

Voordeel van de Chinese obligatiemarkt is volgens Briscoe ook dat het een lage correlatie kent met andere markten. Dat maakt Chinese schuld tot een mooi spreidingsinstrument. Ook de lage volatiliteit kan Briscoe bekoren.

"De volatiliteit van obligaties uit de volwassen markten bedraagt inmiddels 10%. Dat komt overeen met het risico van aandelen. De oorzaken zijn de lagere rente en steeds langer wordende looptijden, waardoor renteveranderingen grote koersbewegingen uitlokken. Uitzondering is wederom de Chinese obligatiemarkt met een volatiliteit van minder dan 4%." 

Bang dat de Chinese obligatiemarkt ten gevolge van internationale belangstelling opdroogt, is Briscoe niet.

"Van de Chinese schuld is slechts 15% beursgenoteerd. De rest zijn bankleningen. In de VS is het precies omgekeerd. Ik verwacht dat China het Amerikaanse voorbeeld zal volgen, waardoor de Chinese obligatiemarkt in vijf jaar kan verdubbelen. Dat betekent dat het gewicht van Chinese staatsobligaties in de grote obligatie-indices naar 12% zal gaan" 

Walhalla voor stockpickers

Ook voor Projit Chatterjee, aandelenspecialist China bij UBS AM, is China een rijk gesorteerde snoepjeswinkel. Door tal van trends heeft de Chinese aandelenmarkt de wind vol in de zeilen.

"Neem de snel groeiende Chinese consumptiemark. Een steeds groter deel daarvan is online. De Chinese onlineverkoop nam vorig jaar met 16% toe. Inkomens stijgen, dus consumenten willen betere producten, betere merken en betere service. De Chinese premiumization is in volle gang."  

Daarnaast urbaniseert China rap verder. In de afgelopen tien jaar hebben 300 miljoen Chinezen het platteland verruilt voor de stad. Daar zijn enorme investeringen mee gemoeid. "Die ontwikkeling gaat verder. Er komen nieuwe steden en nieuwe stadsclusters."

"China telt inmiddels meer werkende robots dan de nummers twee en drie in de wereld bij elkaar"

Onderwijl vergrijst het land ook. De Chinese gezondheidsmarkt zal daarom fors blijven groeien. Chatterjee verwacht met 9% per jaar tot 2030. Vergrijzing dwingt China ook om te automatiseren.

"Het aantal robots in Chinese fabrieken neemt jaarlijks met 25% toe. China telt inmiddels meer werkende robots dan de nummers twee en drie in de wereld, VS en Japan, bij elkaar," aldus Chatterjee.

Ofwel, beleggingskansen genoeg. Die zijn volgens Chatterjee met name in de binnenlandse A-markt te vinden. "Het is het Walhalla voor stock pickers. De beurzen van Sjanghai en Shenzen, samen al de nummer twee van de wereld wat betreft marktkapitalisatie, worden gedomineerd door particuliere beleggers. Dat zorgt voor veel volatiliteit. Beleggers die hun huiswerk doen, profiteren optimaal van de inefficiënte A-markt."

"Beleggers die hun huiswerk doen, profiteren optimaal van de inefficiënte A-markt"

Een verdere escalatie van de handelsoorlog vreest Chatterjee, net als Briscoe overigens, niet. Op een gedwongen delisting van Chinese bedrijven in New York wordt al geanticipeerd. "Dat is geen groot probleem. En ja, sommige Chinese techbedrijven kunnen hard worden geraakt door Amerikaanse sancties, maar dat biedt voor nieuwe Chinese techbedrijven juist extra kansen. Er komen nieuwe nationale Chinese kampioenen in verschillende techgebieden."

Aan de Chinese overheid zal het niet liggen. Die doet er alles aan om de Chinese techafhankelijkheid van het buitenland te verminderen. Chatterjee voorspelt dat de Chinese achterstand op het gebied van chips binnen vijf jaar is goed gemaakt.

Steeds meer Chinese aandelenkeuze

Herstel Chinese economie zet door

Ook vermogensbeheerder Schroders is buitengewoon positief over de Chinese beleggingskansen, zo blijkt uit de publicatie met de niet mis te verstane titel Why investors should stay positive on China.

Schroders constateert dat de Chinese economie inmiddels weer grotendeels is hersteld van de coronacrisis en dat dit herstel zal doorzetten, mede geholpen door steunmaatregelen van de overheid. "Het eerste kwartaal kromp de Chinese economie met maar liefst 10% op kwartaalbasis, maar de economie veerde daarna sterk terug, met 11,5% groei in het tweede kwartaal. Industriële activiteiten leiden het herstel, maar ook de winkelverkopen trekken aan."

raex

Geopolitieke spanningen kunnen verder escaleren in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar de impact op de economie acht Schroders beheersbaar. "De binnenlandse economie wordt vooral gedreven door interne circulatie: binnenlandse productie, distributie en consumptie."

De binnenlandse aandelenmarkten van China hebben dit jaar sterk gepresteerd, maar dat neemt niet weg dat Schroders nog altijd aantrekkelijke kansen ziet. "De voorkeur gaat uit naar bedrijven die goed gepositioneerd zijn op de lange-termijn-groeitrends, zoals elektrisch vervoer, 5G en automatisering."

Als het brede economisch herstel doorzet en in 2021 aan momentum wint, dan komen er volgens Schroders ook kansen in meer cyclische sectoren.

Inmiddels zijn de Chinese economische cijfers over het derde kwartaal ook bekend. Die vallen niet tegen. De Chinese economie groeide met 4,9% ten opzichte van vorig jaar. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 3,2%.

In het eerste kwartaal, midden in de lock down, kromp de Chinese economie met 6,6%. Ofwel, in China is het alweer buiness as usual, een situatie waarvan grote delen van de wereld alleen maar kunnen dromen.

Spot the ‘odd’ one out...#GDPgrowth

ht @fintwit_news pic.twitter.com/x01ZKR3Fg6


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen