Nieuws

Permanent portfolio heeft een facelift nodig

De zogenoemde permanent portfolio (25% Amerikaanse aandelen, 25% staatsobligaties, 25% cash en 25% goud) is een modelportefeuille die de laatste decennia erg succesvol is geweest. Het wordt nu echter tijd voor een drastische aanpassing.

De bekendste modelportefeuille is de zogenoemde 60-40 portefeuille die bestaat uit 60% aandelen en 40% obligaties. Eentje waar ook goede resultaten mee zijn geboekt, is de Permanent Portfolio, die bestaat uit 25% langlopende Amerikaanse staatsobligaties, 25% Amerikaanse aandelen, 25% cash en 25% goud.

Deze modelportefeuille is  in 1982 ontwikkeld door Harry Edson Browne, een politicus en vermogensadviseur die veel waarde hechtte aan de stabiliteit van een portefeuille. Een modelportefeuille moest volgens hem goed presteren in fases met zowel lage als hoge groei en fases met hoge en met lage inflatie.

Financieel adviseur Adam Collins van Movement Capital ziet nog steeds wel wat in deze portefeuille, maar er zijn aanpassingen nodig. De belangrijkste aanpassing zit hem bij de 25% obligaties en 25% cash. Nouja, ook het aandelenpakket moet anders worden ingevuld.

Obligaties

Want toen Browne zijn theorie ontwikkelde, lag de rente op een 10-jarige of 30-jarige Amerikaanse staatsobligatie nog ruim boven de 10%. U was er zeker van dat u dit percentage elk jaar zou ontvangen, plus de inleg aan het eind van de periode.

Nu is dat heel anders. Op een 10-jarige Amerikaanse staatslening krijgen beleggers minder dan 1%, bij een 30-jarige 1,5%. Het is ernstig de vraag of dat genoeg zal zijn om inflatie te compenseren. 

Daar komt nog bij dat het koersrisico veel hoger is dan vroeger. Collins geeft het voorbeeld van een 30-jarige lening met een effectief rendement van 1,6%. Stel dat dit percentage verdubbelt tot 3,2% (niet ver van het gemiddelde deze eeuw) dan zakt de waarde van de obligatielening met 37%.

Een belegger zou volgens Collins op zoek moeten naar een alternatief met minder risico en iets meer rendement. Hij adviseert daarbij actieve obligatiefondsen met een wat bredere spreiding dan alleen staatsobligaties.

Cash

Ook bij het cash-deel zou Collins het een en ander veranderen. Dat heeft wederom te maken met de rente. Vroeger kregen beleggers op cash een behoorlijke rente.

Nu is het bijna niks meer of moet er zelfs rente worden betaald. Het is vrijwel zeker te weinig om te compenseren voor inflatie.

Volgens Collins zijn Treasury inflation-protected securities een goed alternatief. Deze TIPS zijn liquide genoeg om te concurreren met cash en ze beschermen tegen zowel inflatie als deflatie. 

Aandelen

Bij de aandelen zou Collins een deel van de Amerikaanse portefeuille verruilen voor aandelen uit andere delen van de wereld.

In de tijd dat Browne zijn modelportefeuille samenstelde was een 100% Amerikaanse portefeuille helemaal niet zo gek omdat die aandelenmarkt verreweg het grootste was.

Nu zijn er vele alternatieven van Azië tot Europa. Hier zou Collins kiezen voor goedkope wereldwijd beleggende ETF’s of indexfondsen. 

Goud

Het enige wat Collins niet zou veranderen is het stuk goud. Als belegger staat hij zelf neutraal tegenover goud. Hij weet niet of het verder stijgt of gaat dalen.

Wat beleggers bij goud wel moeten beseffen is dat er hele lange periodes kunnen zijn waarbij er niets wordt verdiend, of sterker, dat een groot deel van de waarde verloren gaat.

Tussen 1980 en 2000 was zo’n fase, met een dalende goudprijs en een hoge inflatie die de reële waarde uitholde met 80%. De 20 jaar daarna waren weer heel goed. 

Verder moeten beleggers weten dat de goudprijs correleert met de effectieve rente. Momenteel is de rente heel laag, wat goud relatief aantrekkelijk maakt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus