Nieuws

“Afsplitsingen creëren waarde voor aandeelhouders”

Afsplitsingen en de daaropvolgende spin offs blijken een beproefde manier voor beursgenoteerde ondernemingen om focus aan te brengen in hun kernactiviteiten, aldus KPMG.

Een carve-out geeft aandeelhouders bovendien de mogelijkheid om hun investering in de spin off te behouden of te verkopen. Op deze manier zijn zij in staat hun portfolio te optimaliseren.

In deze onzekere tijd, waarin bovendien vaak activistische aandeelhouders aanwezig zijn, vormen afsplitsingen en spin offs dan ook aantrekkelijke optie om de aandeelhouderswaarde te vergroten.

Uit een analyse van KPMG van ruim veertig afsplitsingen die in de afgelopen vijf jaar wereldwijd op de publieke kapitaalmarkten hebben plaatsvonden, blijkt dat het in 71% van de gevallen ging om een spin-off. Bij 16% van de transacties werd gekozen voor een IPO en bij 13% voor een combinatie van beide.

Met name in de financiële dienstverlening

Bijna 40% vond plaats in de Verenigde Staten, 20% in Europa en 13% in het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek Dissecting public carve-outs blijkt dat afsplitsingen met name plaatsvonden in de financiële dienstverlening.

De meeste carve-outs namen zes tot twaalf maanden in beslag, van de eerste aankondiging tot de uiteindelijke notering aan de beurs. Zo’n 20% van de transacties had slechts zes maanden nodig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020