Nieuws

Weinig internationale animo voor Chinese obligaties

China heeft de poorten wijd opengezet voor buitenlandse beleggers. De verwachtingen waren hooggespannen, maar door het coronavirus is er weinig animo onder internationale beleggers. Vooral obligaties blijven links liggen.

Het was voor buitenlandse beleggers lange tijd heel lastig om direct te investeren in Chinese aandelen en obligaties. Institutionele beleggers waren tot begin dit jaar gebonden aan quota’s of ze moesten kiezen voor de omweg via Hongkong.

Maar vorig jaar kondigde de Bank of China aan dat dit beleid zou veranderen. De quota's binnen het zogeheten Qualified Foreign Institutional Investor programm (QFII) zouden in juni worden opgeheven.

De verwachting was dat dit een golf aan buitenlandse investeringen zou uitlokken, maar daar heeft Covid-19 een stokje voor gestoken.

Ver onder de verwachting

Volgens de Wall Street Journal (WSJ) vallen vooral de investeringen in obligaties tegen. Een teken aan de wand zijn de nieuwste cijfers, die zijn bekendgemaakt vanuit het QFII-programma.

In mei was er nog een quota, die voor buitenlandse beleggers was vastgesteld op 300 miljard dollar. De buitenlandse investeringen bleven daar met 116,26 miljard dollar echter ver bij achter.

Een extra zorg voor China is dat beleggers ook hun investeringen via Hongkong terugschroeven, aldus WSJ. Veilige staatsobligaties zijn nog wel enigszins in trek, maar zodra het om iets riskantere beleggingen gaat, haken veel beleggers af.

Proces van jaren

Voor China is dat een echte tegenvaller. In de snelgroeiende Chinese economie is veel behoefte aan kapitaal. De overheid wilde echter voorkomen dat flitskapitaal uit het buitenland voor ongewenste volatiliteit zou zorgen.

Er werd daarom gekozen voor een geleidelijke opening van de kapitaalmarkten. Dit jaar moest de volgende stap worden gezet richting een echt volwassen kapitaalmarkt.

De Chinese obligatiemarkt heeft volgens Reuters een omvang van zestien biljoen dollar. De verwachting is dat er met meer openheid ook meer ruimte zal komen voor Chinese aandelen en obligaties in indexfondsen en ETF's.  

Lees ook: UBS AM adviseert de aanschaf van Chinese schuld

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus