Nieuws

Moody's negatief over Europese vermogensindustrie

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn oordeel over de Europese vermogensindustrie naar beneden bijgesteld. De vooruitzichten voor de lange termijn blijven matig en vol risico's.

Kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft zijn verwachtingen voor de Europese vermogensindustrie naar beneden bijgesteld van stabiel naar negatief, schrijft Citywire.

Volgens Moody’s zijn vermogensbeheerders tot nu toe best aardig door de coronacrisis gekomen, maar dat was vooral te danken aan de omvangrijke liquiditeitssteun van centrale banken. De vooruitzichten voor de lange termijn blijven matig en vol risico's.

"Het beheerde vermogen, de omzet, cashflow en winstmarges zijn allemaal sterk gerelateerd aan het wel en wee op de financiële markten. Dat brengt flinke risico’s met zich mee voor de rest van 2020,” aldus Moody’s.

Beheerd vermogen stabiel

Het meest positieve nieuws over het eerste halfjaar van 2020 was voor fondsbeheerders dat het vermogen onder beheer met slechts 1,5% is gedaald tot 10,4 biljoen euro. Daar staat tegenover dat de omzet en winstmarges zijn gekelderd met respectievelijk 9% en 27%.

Slechts enkele vermogensbeheerders wisten zich aan deze misere te onttrekken. Legal & General Investment Management (LGIM) was er daar een van. LGIM wist het beheerd vermogen met 4% op te voeren, vooral omdat het meer Brits pensioenfondsgeld aan zich wist te binden.

Toezicht

Een van de grote verliezers was de Ashmore Group dat dankzij zijn specialisatie in opkomende markten veel beleggers zag vertrekken. Het beheerd vermogen daalde met 15% tot 83,6 miljard dollar. De winst van Ashmore had daar overigens weinig last van. Deze bleef redelijk stabiel op 221,5 miljoen pond bij een omzet van 330,5 miljoen pond.

Wat de situatie in Europa er volgens Moody's niet eenvoudiger op maakt, zijn de strenge regels van de European Securities & Markets Authority (Esma) met betrekking tot de beheervergoeding voor actief beheer. De kosten voor actieve fondsen liggen daardoor ver boven die van passieve fondsen.

Als positief noemt Moody's de plannen voor meer integratie van  Europese kapitaalmarkten. Als dat van de grond komt dan kunnen Europese fondshuizen een groter schaalniveau bereiken, waardoor ze de concurrentie met Amerikaanse bedrijven beter aan kunnen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?