Nieuws

Duitsers steken zichzelf dieper in de staatsschuld

De coronacrisis zorgt voor een golf aan nieuwe Duitse staatsobligaties. De schuldquote loopt volgens minister Scholz op van onder de 60% tot straks boven de 75%.

Het coronavirus heeft een dikke vette streep gehaald door een van de heilige huisjes in Duitsland: een begrotingsevenwicht of zoals de Duitsers zeggen, schwarze null.

Dit jaar geeft de Duitse overheid naar verwachting 218,5 miljard euro méér uit dan er binnenkomt. Volgend jaar zakt dat iets, maar de hoeveelheid netto nieuwe schulden blijft met 96,2 miljard euro nog altijd ontzettend hoog.

Voor beleggers betekent dit dat er geen gebrek zal zijn aan obligatie-emissies. Het zijn immers niet alleen de nieuwe schulden waar financiering voor moet worden gevonden. Er moeten ook nog oude schulden worden vervangen.

2020 een nieuw record

Volgens Bloomberg zal het komende kwartaal nog relatief rustig zijn. Het Duitse ministerie van financiën heeft aangekondigd dat er voor 50,5 miljard euro aan obligaties zal worden uitgegeven.

Dat is zes miljard euro meer dan eind vorig jaar  gepland. Het totale bedrag aan obligatie-emissies voor 2020 komt daarmee uit op een record van 407 miljard euro.

Het echte emissievuurwerk barst dan weer los in het eerste kwartaal van 2021. 

Tweede groene obligatie

De leningen die in het vierde kwartaal worden uitgegeven krijgen zoals gebruikelijk uiteenlopende looptijden en er komt een tweede groene obligatie in november.

Een eerste uitgifte van groene obligaties in augustus verliep zeer succesvol. Toen ging het om tienjarig papier. In november zou het volgens het ministerie van financiën kunnen gaan om een lening van 30 jaar. 

Olaf Scholz

De minister van financiën Olaf Scholz verdedigt de enorme berg nieuwe schulden met het argument dat anders de toekomstkracht van Duitsland nodeloos in gevaar wordt gebracht. Maar hij gaf afgelopen dinsdag in het parlement wel toe dat het om "heel, heel, heel erg veel geld gaat".

Uit een bericht van het Statistisches Bundesamt van deze week blijkt dat Duitse overheden (centrale en lokale) voor ruim 2,1 biljoen (2100 miljard) euro in het krijt staan bij schuldeisers.

Scholz verwacht dat als de coronacrisis achter de rug is de schuldquote zal zijn opgelopen tot rond de 75% of 76%. Dat zou minder zijn dan na de kredietcrisis van tien jaar geleden toen de schuldquote opliep tot 82,4%, maar het is wel veel meer dan vóór de coronacrisis toen de schuldquote onder de 60% lag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?