Nieuws

Particulieren in 2020 nog rijker dan vorig jaar

Het wereldwijde financieel vermogen steeg in de eerste zes maanden van 2020 met 1,5%, zo blijkt uit het Global Wealth Report 2020 van Allianz.

"We schatten dat particuliere huishoudens hun verliezen van het eerste kwartaal hebben kunnen terugverdienen en tegen het einde van het tweede kwartaal van 2020 een lichte stijging van 1,5% van het wereldwijde financiële vermogen hebben geboekt," zo staat in het rapport. 

"Bankdeposito’s, gevoed door royale overheidssteunregelingen en spaarinspanningen uit voorzorg, zijn met maar liefst 7% gestegen. Verwacht wordt dat het financiële vermogen van particuliere huishoudens eind 2020, het jaar van de pandemie, in het groen zal eindigen."

Welvaart nog nooit zo hoog

En dat terwijl 2019 ook al geen slecht jaar was. Uit het rapport blijkt dat er in tien jaar nog nooit grote welvaartsstijging was: wereldwijd groeide het bruto financieel vermogen in 2019 met 9,7%.

Opvallend is dat de regionale groeiranglijst vorig jaar niet werd gedomineerd door emerging markets.

"De regio’s die de snelste groei kenden, waren veruit de rijkste: Noord-Amerika en Oceanië, waar het bruto financieel vermogen van de huishoudens een recordgroei van 11,9% liet optekenen."

Groei EM-vertraagt

"Daardoor moesten de opkomende markten voor het derde jaar op rij hun veel rijkere tegenhangers laten voorgaan. De inhaalbeweging is vastgelopen."

In het Global Wealth Report worden het vermogen en de schuld van huishoudens in bijna 60 landen onder de loep genomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie