Nieuws

Groene obligaties breken definitief door

De uitgifte van een groene Duitse staatsobligatie heeft de markt voor green bonds definitief op de kaart gezet, zegt fondsmanager Colin Finlayson van Aegon AM.

Groene obligaties vliegen momenteel als zoete broodjes over de toonbank. Hoewel ze nauwelijks rente opleveren, is het zonder twijfel een van de meest hippe markten van dit moment. 

Met groene obligaties worden leningen bedoeld die gebruikt worden voor natuurvriendelijke investeringen. Dat kan van alles zijn, van openbaar vervoer tot windmolenparken of bosbouw.

Vorig jaar had deze markt volgens Bloomberg een omvang 271 miljard dollar – ongeveer 4% van het totaal - en volgens Colin Finlayson, manager van het Aegon Strategic Bond Fund, is dat slechts het begin, zo zegt hij in een interview met Institutional Asset Manager.

Grüner Bund

Een grote doorbraak is volgens hem het besluit van Duitsland begin deze maand om voor 6,5 miljard euro aan groene staatsobligaties uit te geven. Duitsland is daarmee geen pionier. Andere eurolanden, zoals Nederland, België, Ierland en Frankrijk waren de Duitsers voorgegaan. De doorbraak zit hem in de omvang van de leningen en de status die Duitse staatsobligaties hebben.

Feitelijk heeft Duitsland met deze stap ervoor gezorgd dat iets wat tot voor kort als een nichemarkt werd gezien, nu veel serieuzer wordt genomen, vertelt Finlayson.

Europese steunfonds

Dat er nog veel meer groene obligaties aankomen lijkt ook gegarandeerd door de Europese Commissie, die zichzelf ten doel heeft gesteld om het 750 miljard euro grote steunfonds voor een derde te financieren met groene obligaties.

Finlayson: “Met Duitsland voorop, wordt het voor andere landen makkelijker hun eigen groene obligaties uit te geven, zeker nu ze weten dat beleggers er een goede prijs voor betalen.”

Negatieve rente

In het geval van de Duitse obligaties was dat zeker het geval. De lening met een couponrente van 0% werd op de eerste dag verhandeld tegen een effectief rendement van -0,64%. Geen wonder dat ook Duitse deelstaten geïnteresseerd zijn in dit gratis geld. Baden-Württemberg kondigde deze week aan in de toekomst elk jaar voor tenminste 300 miljoen euro aan groene leningen te willen uitgeven.

Als het een beetje mee zit, worden de groene leningen ook nog extra ondersteund door de Europese Centrale Bank, die naar verluid meer nadruk wil leggen op groene obligaties bij het QE-programma. Althans dat meldt de krant Frankfurter Allgemeine

Groene bedrijven

Het zijn overigens zeker niet alleen overheden die groene obligaties uitgeven. Ook bedrijven worden steeds actiever op deze markt. Zo maakte Munich Re donderdag bekend dat het een groene obligatie uitgeeft van 1,25 miljard euro.

De Duitse herverzekeraar volgde daarmee het voorbeeld van onder andere Volkswagen en Daimler, die met een serie miljardenleningen de transitie van verbrandings- naar elektrische motor willen financieren. Ander bedrijven met een groene obligatie-uitgifte deze maand waren onder meer het Franse Orange en Société General en Verizon, Coca Cola Femsa en Digital Realty uit de Vereinigde Staten.

Nieuw record in september

Volgens fondsbeheerder Jovita Razauskaite van NN Investment Partners is september nu al een recordmaand met 34 miljard euro aan groene obligaties. De wereldwijde markt is daarmee gegroeid tot 644 miljard euro.

Finlayson waarschuwt beleggers wel voor te hooggespannen verwachtingen bij het rendement. De kans is groot dat groene obligaties in de toekomst tegen een betere prijs worden verhandeld dan conventionele obligaties. Dat is dus gunstig. Maar er kleven ook nadelen aan. Zo is het bijvoorbeeld niet gezegd dat de handel in groene obligaties even liquide zal zijn als die in "grijze" conventionele obligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?