Nieuws

Populaire aandelen blijven dat niet altijd

Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet domineren de beurs. Goldman Sachs verwacht niet dat dit voor altijd zo zal blijven. Kijk maar naar de duurste aandelen van 2000. Van die bedrijven is nu nog maar weinig over.

De eerste les voor elke belegger is dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Dat geldt volgens Goldman Sachs ook voor de zogenoemde FAAMG-aandelen: Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Google. 

Het is duidelijk dat dat deze aandelen vrijwel alle andere aandelen wereldwijd in de schaduw stellen. Volgens Goldman is hun marktwaarde sinds 2016 met ongeveer 245% gestegen.

Hun aandeel in de Amerikaanse S&P 500-index is daardoor opgelopen tot 23%, maar ook in wereldwijde indices zijn deze aandelen toonaangevend.

Het verval van General Electric

De opmars van FAAMG lijkt een unieke gebeurtenis in de beursgeschiedenis. Toch is dat niet zo. In 2000 was het volgens Goldman bijna net zo gek, toen Microsoft, Cisco, Exxon Mobil, General Electric en Intel 18% van de S&P voor hun rekening namen.

Microsoft is van die top-5 de enige die nu nog steeds in het rijtje topaandelen staat. De overige vier staan allemaal ruim onder hun record van begin deze eeuw.

Sommigen staan er zelfs tientallen procenten onder. Het meest schrikbarende voorbeeld is General Electric dat in 20 jaar gekelderd is van bijna 60 dollar per aandeel naar 6,25 dollar. Samen vertegenwoordigen de top-5 van 2000 nu nog maar 8% van de S&P.

Groei is heilig

Het punt dat Goldman wil maken, is dat het halen van de top makkelijker is dan er te blijven. De FAAMG-aandelen hebben hun hoge waardering te danken aan een enorme groei van de omzet.

Maar hoe groter een bedrijf wordt, des te lastiger is het die omzetgroei vast te houden. Volgens Goldman moet een bedrijf constant leveren om in de kopgroep te kunnen blijven.

De bank hanteert daarbij de zogeheten regel van tien, die zegt dat de laatste twee jaar de omzet met tenminste 10% moet zijn toegenomen. Is het minder dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen en is het wellicht tijd voor nieuwe aandelen om op te stijgen in de top vijf.

21 uitdagers in de S&P

Volgens Goldman zijn er naast de FAAMG-aandelen 21 aandelen in de S&P die aan deze wet van tien voldoen en dus als uitdager gelden van de FAAMG-bedrijven. Zie hier het lijstje

De grootste risico´s voor FAAMG-bedrijven lijken de onderzoeken naar hun marktmacht. De enige van de vijf waar geen kartelonderzoek naar loopt, is Microsoft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?