Nieuws

Vier verbeterpunten voor Europese ETF’s

De Europese ETF-markt nadert in een rap tempo de grens van 1000 miljard dollar. Voor verdere groei zijn hervormingen nodig, zegt PwC in een helder en kritisch rapport.

De afgelopen jaren is er veel geschreven en gesproken over de razendsnelle opkomst van ETF’s en het dalende marktaandeel van klassieke beleggingsfondsen. Ook in Europa ontwikkelt de ETF-markt zich in hoog tempo en bereikte vorig jaar een voorlopig hoogtepunt van 974 miljard dollar.

De groei in Europa dreigt echter stil te vallen als er niet een aantal fundamentele problemen wordt opgelost. Dat zegt consultant PwC in het rapport Unlocking the full potential of ETF’s.

Het basisprobleem is volgens PwC dat de Europese markt in tegenstelling tot de Amerikaanse te gefragmenteerd is. Hiervoor moeten oplossingen komen die ook de afhandeling van ETF-transacties ten goede komen. Vier oplossingen springen eruit.

 1. Transparantie
  De Europese regels voor de financiële sector – MiFID II – hebben de markt al een stuk doorzichtiger gemaakt dan vroeger, maar het kan nog beter, zegt PwC. Het gaat dan bijvoorbeeld om grotere beschikbaarheid van data over de ETF-handel, kwalitatief betere cijfers over de industrie en meer consistentie in de data. Vooral als het gaat om de ETF-handel in andere landen dan waar de belegger zelf vandaan komt, is dat belangrijk.

 2. Uniforme regels
  Er zijn in Europa meerdere handelsplatformen waarop ETF’s worden verhandeld. Het vervelende voor beleggers is dat deze allemaal hun eigen regels hebben. Voor beleggers kan dat verwarrend en zelfs misleidend zijn. Het kan ook leiden tot grote verschillen tussen bied- en laatprijzen en hogere transactiekosten. PwC pleit daarom voor een gemeenschappelijk rule book.

 3. Clearing & Settlement
  Bij het afhandelen van ETF-transacties wordt in Europa sterk geleund op de regels die gelden voor actief beheerde beleggingsfondsen. ETF’s zijn echter geen beleggingsfondsen. Het zou beter zijn als voor de clearing & settlement eigen Europese regels komen. 

 4. Onderpand
  Aandelen, obligaties en vastgoed zijn allemaal vormen van vermogen die een bepaalde waarde hebben als onderpand bij leningen. Bij ETF’s is dat minder goed geregeld. Als de ETF-markt verder wil groeien moet ook dat veranderen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?