Nieuws

Het einde van de Goudlokje-economie?

Het afgelopen halfjaar profiteerden vooral Amerikaanse technologie-aandelen van de combinatie van een lage rente en economisch herstel. Nu komt een fase met hoge groei en meer inflatie en dat kan Europese aandelen in de kaart spelen, aldus BofA.

Aandelen hebben vanaf medio maart geprofiteerd van de combinatie van een lage reële rente en een voorzichtig herstel van de economie. Deze Goudlokje-economie staat volgens analist Sebastian Raedler van Bank of America Merril Lynch (BofA) op het punt te eindigen.

Toch hoeft dat voor aandelen niet slecht te zijn, zegt hij in zijn rapport getiteld “The End of Goldilocks”. 

Het oorspronkelijk Britse sprookje van Goudlokje en de drie beren staat op de beurs al een paar decennia symbool voor een harmonieuze combinatie van hoge groei en lage inflatie.

Net als bij het bordje pap van de kleine beer in het sprookje - niet te koud, niet te heet - draait de motor van de economie in een Goudlokje-scenario precies goed: snel, maar niet zo snel dat de inflatiedruk uit de hand loopt en alleen maar kan worden opgelost met grote renteverhogingen.

Lage inflatie en rente, hogere PMI

Het is een economisch situatie die lijkt op de periode na maart toen de economie na een diepe val uit het dal kroop, terwijl de reële rente - dat is de nominale rente minus inflatie – alleen maar verder wegzakte.

Tussen april en augustus verbeterde de inkoopmanagersindex (PMI) - een belangrijke graadmeter voor de economie – met 25 punten, terwijl de reële rente op een Amerikaanse vijfjarige staatsobligatie daalde van boven de 0,6% medio maart tot -1,28% afgelopen week. Dik in de min dus.

Inflatie stijgt in VS en eurozone  

Die situatie is echter aan het veranderen, zegt Raedler. Hij wijst op de stijging van de reële rente met ongeveer 20 basispunten (0,2 procentpunt) in de eerste twee weken van september, een stijgende lijn die ook in landen als Duitsland en Nederland te zien was.

Die stijgende reële rente is volgens hem de belangrijkste reden voor de correctie van Amerikaanse technologieaandelen de voorbije weken. Deze profiteren namelijk het meest van een Goudlokje-scenario.

Trend zet door

Raedler verwacht dat deze trend doorzet en dat de reële rente verder stijgt. Toch is dat niet ongunstig voor aandelen, want de oplopende reële rente wordt veroorzaakt door meer groei, en dat is juist goed voor aandelen.

Raedler gaat ervanuit dat de steeds betere economische cijfers centrale banken zoals de Fed en de ECB uiteindelijk zullen dwingen hun zeer ruime monetaire beleid te matigen. Doen ze dat niet, dan dreigt de inflatie uit de hand te lopen.

De afgelopen drie maanden is de inflatie in de VS al met 500 basispunten opgelopen. Dat was de grootste sprong in drie jaar.

Outperformance Stoxx 500

Zijn advies aan belegger is de komende weken en maanden zowel de reële rente als de PMI goed in de gaten te houden. In zijn basisscenario zal de PMI sneller stijgen dan de reële rente wat vooral voor Europese aandelen positief kan uitpakken, omdat de eurozone minder techaandelen heeft.

De Europese STOXX 600-index kan volgens Raedler dit jaar met 15% stijgen. Dat is vijf procentpunt meer dan aandelen wereldwijd. Binnen Europa verwacht hij de beste resultaten van cyclische aandelen.

Er is wel één groot risico dat zijn basisscenario overhoop kan gooien: het coronavirus. Als het virus weer oplaait dan kunnen de positieve economische scenario's waarschijnlijk de prullenbak in en zal de inflatie afnemen.

In dat geval hebben de groei- en technologieaandelen weer de betere vooruitzichten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's