Nieuws

Londen slaat zich door de crisis

Kantoren in megapool stonden lange tijd door de coronacrisis vrijwel leeg, maar toch was het de beste kantoorbelegging in de eerste helft van 2020.

"Londen (3,2 miljard pond) is tijdens de eerste zes maanden van het jaar uitgegroeid tot 's werelds grootste hotspot voor grensoverschrijdende kantoorinvesteringen en positioneert zichzelf stevig als de wereldwijde hoofdstad van het kapitaal," aldus Faisal Durrani, hoofd London Commercial Research bij Knight Frank.

"Zonder reisbeperkingen zou het cijfer waarschijnlijk veel hoger zijn geweest. Londen liep voor op Parijs (2,8 miljard) en op New York/Manhattan (1,7 miljard pond)."

En ja, ook in Londen, waar grote banken hun medewerkers oproepen om - vaak week-op-week-af - weer naar kantoor te reizen, zal het thuiswerken voorlopig een blijvertje zijn. 

Hoofdkantoor en lokaal

En misschien is een hub & spoke-model beter. Dan zijn werknemers een deel van de week op het hoofdkantoor en een deel ergens lokaal. 

Vaak is dat buiten de Londen, want er zijn maar weinig bankmedewerkers die de hoge huizenprijzen in de stad kunnen betalen. 

Vastgoedbeleggers zullen daar dus in de toekomst wel rekening mee moeten houden. Een investering buiten Londen kan ook (goed) renderen. 

High street-winkels hebben het moeilijk

De Londense winkels in de bekende winkelstraten hebben het lastig door het coronavirus, de opkomst van online winkelen en wellicht ook door de nieuwe Brexit-discussies.

De onderhandelingen over een zachte Brexit (met handelsafspraken) liggen praktisch stil en dat zorgt voor onzekerheid. 

Maar, uit Duits onderzoek blijkt weer dat er 355.000 nieuwe appartementen nodig zijn in de Britse hoofdstad per 2030. Dat is 11% meer dan nu. 

Gebouwd of verbouwd kan er dus wel degelijk. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus