Nieuws

H2O-Multibonds-fonds splitst illiquide leningen af

H2O Asset Management gaat binnen het Multibonds-fonds, een fonds uit de IEXFonds 40, illiquide leningen afsplitsen in een apart fonds om zo de crisis het hoofd te kunnen bieden.

H2O Asset Management gaat zijn in zwaar weer verkerende Multibonds-fonds opsplitsen in tweeën: een deel met makkelijk verhandelbare schulden en een deel met illiquide lenigen.

Het illiquide deel heeft H2O dit jaar grote verliezen opgeleverd. Het Multibonds-fonds, dat deel uitmaakt van de IEXFonds 40, en nog een aantal andere fondsen van het huis daalden in de coronacrisis tientallen procenten in waarde.

Een verlies dat sindsdien slechts deels is goedgemaakt. Probleem is dat beleggers na slechte publiciteit vorig jaar en na de uitbraak van het coronavirus fikse bedragen hebben teruggetrokken uit het fonds.

Niet bij kunnen

Het gaat om zoveel geld dat het illiquide deel veel groter is geworden. Eind augustus heeft H2O daarom op advies van de Franse toezichthouder AMF het fonds - en nog zes andere fondsen - voor vier weken gesloten.

Het gaat daarbij om meer dan tien miljard euro waar beleggers voorlopig niet bij kunnen.

Stukje bij beetje

H2O zegt op deze manier er het beste uit te willen halen voor alle aandeelhouders. De illiquide portefeuille moet uiteindelijk stukje bij beetje worden verkocht.

Een deel van die illiquide portefeuille is gerelateerd aan de controversiële Duitse ondernemer Lars Windhorst, die vorig jaar in de krant Handelsblatt werd geportretteerd als onbetrouwbaar.

Een aantal analisten, waaronder die van Morningstar, gaven daarop een lager advies voor H2O-fondsen.

H2O – een dochteronderneming van de Franse vermogensbeheerder Natixis – begon in 2015 met het kopen van niet-beursgenoteerde obligatieleningen. De eerste paar jaar leverde dat beleggers veel winst op, maar dit jaar blijkt hoe groot de risico’s zijn. Het fonds staat year-to-date op een verlies van ruim 30%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus