Nieuws

Lage rente veroorzaakt domino-effect

De rente blijft voorlopig laag verwacht ook vermogensbeheerder Mike Zaccardi. Dat betekent dat beleggers anders naar de financiële markten moeten kijken.

Na Europa en Japan is nu ook in de Verenigde Staten de reële rente op vrijwel alle staatsobligaties onder nul gezakt. Voor beleggers heeft dat grote consequenties.

Mike Zaccardi, een vermogensbeheerder die tevens verbonden is aan de universiteit van Noord-Florida, zet er in de blog Humble Dollar een aantal op een rij.

  1. Meer risico
    De inflatie is vrijwel overal in de wereld laag, maar de rente op staatsobligaties en spaarrekeningen is nog lager. In Europa was dat al langer het geval, maar voor Amerikanen is dat een relatief nieuwe ervaring. Het gevolg is dat beleggers gedwongen worden tot het nemen van meer risico. Immers, om het bestaande vermogen op peil te houden, heeft sparen geen zin meer, en beleggen in staatsobligaties evenmin.

  2. Hoge koers-winstverhouding gerechtvaardigd
    Er zijn analisten die (Amerikaanse) aandelen te duur vinden. Zij wijzen op de koers-winstverhouding die voor de S&P 500-aandelen inmiddels boven de 35 ligt. Dat is historisch gezien inderdaad extreem hoog. Maar het is ook zelden voorgekomen dat de rente zo laag is als nu. Over het algemeen geldt: hoe lager de rente, des te hoger de k/w. Misschien is 35 dus wel helemaal niet zo veel, zegt Zaccardi.

  3. Overheidsschuld voorlopig geen punt
    De overheidsschulden in de wereld nemen sprongsgewijs toe. In de VS staat de teller nu op 27 biljoen dollar. Maar in een wereld met een lage rente hoeft dat geen probleem te zijn. Lenen kost immers bijna niks. 

  4. Zwakke dollar
    Europa en Japan hadden eerder een negatieve rente dan de VS. Dat werkte in het voordeel van de dollar omdat er relatief veel kapitaal naar de Amerikaanse markt stroomde. Dat voordeel is nu weg, wat de dollar verzwakt.

  5. Genieten van lage hypotheekrente
    Nieuwkomers op de huizenmarkt zullen met jaloezie kijken naar de lage prijs van huizen 30-40 jaar geleden. Een huis van 50.000 gulden toen kan nu makkelijk meer dan een miljoen euro waard zijn. Daarbij wordt wel vergeten dat de hypotheekrente destijds torenhoog was, wat hoge rentelasten met zich meebracht. Destijds was het ook zaak een hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Nu is het gunstig een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen met een langlopende hypotheekrente.

Uiteenlopende meningen over lange termijn

Vraag is natuurlijk hoe lang de rentes nog extreem laag blijven. Daar verschillen de meningen over. Een groeiende groep economen gaat inmiddels uit van een hele lange fase met lage inflatie en lage rente, zoals in Japan, waar dat al decennia zo is. 

Anderen zien de wereld binnen twee tot drie jaar veranderen. Volgens hen zijn de schulden in de wereld tegen die tijd zo groot geworden dat inflatie de enige manier is om die schuldenlast omlaag te krijgen. Het feit dat de Federal Reserve zijn inflatiedoelstelling van maximaal 2% heeft laten vallen, is voor deze economen een teken aan de wand.

Lees hierover ook het artikel: Inflatiespike is onvermijdelijk

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie