Nieuws

QE werkt het best op grote schaal

Quantitative easing kan via spreiding van obligatieaankopen of geconcentreerd op goed getimede momenten. Volgens de Bank of England werkt het laatste het best in tijden van crisis.

Kwantitatieve verruiming (QE) werkt tijdens de coronacrisis het best als het snel gebeurt en op grote schaal. Dat zei president Andrew Bailey van de Bank of England op basis van eigen onderzoek tijdens het economische congres van de Federal Reserve in Jackson Hole.

Tijdens de crisis werden in het VK meerdere malen pakketten obligaties gekocht om de markt te stabiliseren. Maar de omvang verschilde.

Vooral in maart werden veel obligaties gekocht in een korte periode. In juni, toen de economische crisis minder groot was, werden minder obligaties gekocht.

Kettingreactie

“We kunnen natuurlijk niet precies zeggen wat het effect van QE was. Daarvoor zou je het verschil moeten meten met als er geen QE zou zijn geweest. Maar het is wel zeker dat QE een gevaarlijke kettingreactie heeft onderbroken, waarbij marktpaniek doorwerkt in de reële economie.”

Volgens Bailey zijn er ook bewijzen dat QE over een periode sinds de kredietcrisis het best heeft gewerkt, als er sprake was van onderling wantrouwen tussen banken en een gebrek aan liquiditeit.

Er is tegelijkertijd wel meer onderzoek nodig om het bewijs sterker te maken.

Aan het roer sinds maart

Onder het presidentschap van Bailey - die in maart het voorzitterschap overnam - heeft de BoE voor 300 miljard pond aan obligaties gekocht. Hij heeft ook de rente verlaagd naar 0,01%.

Volgens Bailey heeft de BoE nog genoeg instrumenten achter de hand in het geval van nieuwe liquiditeitscrises.

Hij denkt onder andere aan een negatieve rente en het opkopen van bedrijfsobligaties naast de gebruikelijke staatsobligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?