Nieuws

Zes gouden tips van Peter Lynch

Zeker in deze markt hebben beleggers veel aan de tips van de befaamde belegger Peter Lynch.

Peter Lynch behoort tot de beroemdste Amerikaanse auteurs van beleggingslectuur. Met titels als One up on Wall Street, Beating the Street en Learn to Earn geeft hij beleggers al decennia advies.

Als fondsmanager van onder andere het Magellan Fund van Fidelity Investments heeft hij bovendien aangetoond het vak als geen ander te beheersen. Met een rendement van gemiddeld 29,2% per jaar was Magellan tussen 1977 en 1990 zelfs het beste beleggingsfonds ter wereld.

Geen slechte raadgever dus. Dat vindt vermogensbeheerder Justin Carbonneau ook. In zijn blog voor Validea Capital Management legt hij uit dat Lynch eigenlijk verplichte lectuur zou moeten zijn voor al die duizenden jonge nieuwe beleggers die dit jaar voor het eerst de beurs hebben betreden.

Maar voor wie daar geen tijd voor of zin in heeft, zet hij kort de belangrijkste tips op een rij die Lynch zou geven:

 1. Check de feiten
  Het eerste wat je als belegger moet doen is naar de resultaten van een bedrijf kijken. Daar heb je geen studie economie voor nodig, maar gewoon gezond verstand. Waar moet je op letten? Het zijn de typische vragen die ook altijd gesteld worden in het programma Dragons' Den: Maakt het bedrijf waar u in wilt investeren winst, en hoe lang is dat al zo? Hoe hoog zijn de schulden? Hoe snel en stabiel groeit de omzet? Hoe duur is een aandeel ten opzichte van de omzet en/of de winst? Heeft het management zelf aandelen? En keert het bedrijf dividend uit?

 2. Geluk houdt niet eindeloos aan
  Er zijn veel jonge beleggers bijgekomen. Dat is goed te zien in de cijfers van onlinebrokers als Binck en DeGiro. Die beleggers waren meestal ook nog eens zeer succesvol, omdat het gros ná de dip in maart de markt betrad. Maar Lynch zou waarschuwen. "Pas op, geluk is niet hetzelfde als kunde." De winsten vanaf maart zijn een unicum. Er zullen ook tijden komen dat het slecht gaat en dan is het van belang om vast te houden aan de bedrijven en de verhalen waar je als belegger in gelooft.

 3. Geen bloemen plukken en onkruid voeden
  Een klassieke fout die beginners maken, is dat ze te snel winstnemen bij aandelen die een goede fase achter de rug hebben en extra geld steken in aandelen die zijn achtergebleven. Volgens Lynch is dat te vergelijken met een tuinman die zijn mooiste bloemen plukt en het onkruid water geeft. Niet erg verstandig dus.

 4. Kunnen uitleggen aan je moeder
  Een goede belegging is volgens Lynch in 90 seconden uit te leggen aan je moeder. In een kort tijdsbestek moet je als belegger iemand die er weinig verstand van heeft kunnen vertellen wat een bedrijf doet, waar het zijn geld mee verdient, wat het uniek maakt, bij welke producten of diensten de meeste groei te verwachten valt en wat de voornaamste risico’s zijn.

 5. Goede bedrijven winnen op termijn altijd
  Een aandeel is niet hetzelfde als een lot uit de loterij. Een onderneming met een goed bedrijfsmodel zal daar op de lange termijn voor worden beloond. Een investering daarin is dus niet gokken. Dat wil overigens niet zeggen dat dit altijd fantastische aandelen zijn, zegt Carbonneau. Dat heeft te maken met het  instapmoment. Zo kun je bijvoorbeeld van Tesla zeggen dat het uitstekende groeivooruitzichten heeft, maar als het op een dag 40.000 nieuwe aandeelhouders krijgt, mag je jezelf afvragen of dat bedrijf niet erg duur aan het worden is.

 6. Een free lunch bestaat niet
  Dit is geen tip die Lynch precies zo heeft opgeschreven, maar Carbonneau vermoedt dat hij het wel zou kunnen hebben gezegd. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle fantastische aanbiedingen van onlinebrokers voor lage handelskosten. Uiteindelijk willen ook handelaren geld verdienen. Daar is op zich niks mis mee. Maar beleggers moeten zich er wel bewust van zijn dat er niet zo iets bestaat als een free lunch.

Koop wat je kent

De inmiddels 76 jaar oude Lynch is nog altijd actief. Hij vatte zijn belangrijkste adviezen vorig jaar als volgt samen: “Koop wat je kent, kijk naar de fundamentals, heb een langetermijnvisie, laat je niet uit aandelen verjagen als de markten dalen en beleg alleen in namen waarvan je het verhaal erachter begrijpt.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?