Nieuws

Valuta olielanden profiteren van prijsherstel

Het herstel van de olieprijs heeft een positief effect op valuta van olieproducerende landen. Vooral Noorwegen springt er positief uit.

Valuta uit olieproducerende landen zijn aan een comeback bezig. Denk bijvoorbeeld aan de Russische roebel, de Canadese dollar en de Noorse kroon, die sterk verbonden zijn aan het wel en wee op de oliemarkt. 

De bank Mitsubishi Tokyo UFJ Ginko (MUFG) denkt dat het om een structureel herstel gaat. Lee Hardman van MUFG is vooral enthousiast over het Noorse kroon en in de slipstream ook andere Scandinavische munten.

Inflatie

Dat heeft niet alleen met het herstel van de olieprijs te maken, ook andere factoren spelen een rol. Zo kent Noorwegen een voor Europese begrippen vrij hoge inflatie. In juli kwam de kerninflatie uit op 3,5%. Zo hoog zal de inflatie waarschijnlijk niet blijven, maar het geeft wel aan dat de Noorse centrale bank minder ruimte heeft voor renteverlagingen dan elders in Europa. En een hogere rente zorgt voor een zekere aantrekkingskracht op beleggers.

De waarde van de Noorse kroon kelderde in maart tot meer dan 12,50 kronen per euro, terwijl er momenteel 10,58 kronen in één euro gaan.

Ontwikkeling olieprijs

Bij de Russische roebel is het beeld iets anders. Ook daar was een grote dip zichtbaar in maart, waarna het herstel langzaam op gang kwam.

Door de slechte economische situatie in Rusland zakte de munt vanaf eind juni echter weer weg. Pas de laatste week is aan dat verval een einde gekomen.

Ook ING zegt dat de opmars van valuta uit olieproducerende landen wellicht duurzamer is dan menigeen denkt. Alles valt of staat natuurlijk wel bij de ontwikkeling van de olieprijs.

Extra support

Zowel de prijs voor een vat Noordzeeolie (Brent) als van West Texas Intermediate (WTI) hebben zich sinds de val in april goed hersteld. De prijs voor Brent-olie was bijvoorbeeld in april tot onder de 20 dollar gezakt en nadert nu alweer de 45 dollar.

Deze week kreeg de olieprijs extra support door enkele positieve berichten over de Europese economie, het vliegverkeer in de Verenigde Staten en vooral het feit dat in Azië de vraag naar olie nu echt lijkt terug te komen.

Dat neemt niet weg dat er veel onzekerheid blijft bestaan over de gevolgen van een tweede coronagolf. Beleggers in olielanden moeten dus op hun hoede blijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie