Nieuws

Direct indexing; een ETF op maat

Direct indexing kan een revolutie teweeg brengen in de financiële dienstverlening. Het biedt beleggers de mogelijkheid ETF's te maken op zelf samengestelde indices.

Er is een nieuwe vorm van beleggen in opkomst; direct indexing. Het lijkt op beleggen in een indexfonds of een ETF, maar is op een belangrijk punt anders. Beleggers kunnen de index waar ze in willen beleggen zelf samenstellen.

Als ze bijvoorbeeld geen wapenproducenten in de portefeuille willen, dan worden die aandelen uit het indexproduct geschrapt. Hetzelfde zou kunnen gelden voor milieuvervuilende bedrijven, tabaksproducenten of bedrijven die produceren in lagelonenlanden.

Er is heel veel mogelijk, is de strekking van een artikel van Marketwatch, en institutionele beleggers maken er al gebruik van.

Massaproduct

Het is slechts een kwestie van tijd voor dit soort aangepaste ETF’s beschikbaar komen voor particuliere beleggers, zegt Dave Nadig, CIO en hoofd onderzoek bij ETF Database. Het enige probleem is nog de software om dit soort producten goedkoop aan te bieden.

Een van de vele bedrijven die actief zijn op dit gebied is O’Shaughnessy Asset Management, dat met Canvas aangepaste indexproducten aanbiedt. Heel populair bij Canvas blijken belastingefficiënte ETF's, ETF’s met een zo laag mogelijke belastingdruk.

Schwab

Een speler die direct indexing naar brede markt zou kunnen brengen is volgens Nadig Charles Schwab, dat stilletjes grote stappen zet. Schwab zou zelfs een bedreiging kunnen vormen voor indexreuzen Vanguard, State Street en BlackRock.

Van de andere kant zijn er ook beleggers die twijfelen. Ben Johnson, hoofd ETF-research bij Morningstar, is er daar een van. Volgens hem lijkt direct indexing wel heel veel op een actief aangestuurde beleggingsportefeuille.

Zo is het maar helemaal de vraag of met direct indexing de beurs wel kan worden verslagen, iets waar de meeste andere actieve managers de laatste jaren niet toe in staat bleken. Direct indexing is misschien beter voor het geweten, maar niet voor de portemonnee.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?