Nieuws
Goud- versus obligatiebeleggers
De correlatie op de financiële markten is door het ruime monetaire beleid toegenomen. Hoge obligatiekoersen en hoge goudprijzen zijn op de lange duur echter niet met elkaar te rijmen.
Het coronavirus heeft de positieve correlatie tussen verschillende asset classes zoals aandelen, obligaties en goud verder versterkt. Dat is de boodschap van The Capital Spectator.
Volgens de schrijver begon de correlatie op te lopen na de economische crisis van 2008-2009, toen de financiële markten in de ban raakten van het ruime monetaire beleid van centrale banken.
En aangezien dat beleid door de coronacrisis een nieuwe impuls heeft gekregen, wordt de correlatie alleen maar groter.
Het heeft er alle schijn van dat aandelen, obligaties, maar ook goud en vastgoed het allemaal goed blijven doen zolang de rente laag blijft.
Meer risico
Een andere conclusie die beleggers kunnen trekken, is dat het steeds gunstiger wordt om meer risico te nemen. "Hogere correlatie betekent vrijwel automatisch minder voordeel van een gespreide portefeuille. Er zijn meer prikkels om risico te nemen.”
IEXProfs heeft de afgelopen maanden vaker geschreven dat dit voor veel pensioenfondsen en andere institutionele beleggers betekent dat een klassieke 60/40-portefeuille niet meer werkt.
Het idee achter die modelportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties is dat als aandelen dalen, obligaties stijgen en vice versa. Maar met een hogere correlatie tussen verschillende assetcategorieën en dalende rentevergoedingen, hebben obligaties steeds minder zin, stelde ook de Financial Times afgelopen week.
Goud een goede hedge bij hoge inflatie
De FT denkt dat dit een van de redenen is waarom beleggers de laatste tijd hun toevlucht nemen tot goud en zilver. Volgens Mario Perkins van TS Lombard begon de interesse voor goud op te lopen toen vorig jaar het aantal obligaties met een negatieve rente opliep.
Door de coronacrisis en de interventies van de Fed en ECB, is die trend verder versterkt. Dat maakt obligaties een nog minder aantrekkelijke hedge tegen een mogelijke aandelencrash.
Volgens de FT moeten beleggers oppassen, want historisch gezien is goud ook niet zo'n goede hedge. Dat was in het verleden alleen zo bij hele hoge inflatie, zoals in de jaren 70.
Wie krijgt gelijk?
Volgens de FT is dat een van de bijeffecten van het ruime monetaire beleid. Alles wordt omhoog geduwd.
De extreem lage rentes op de obligatiemarkt duiden erop dat beleggers geloven in een toekomst met een lage inflatie. De hoge goudprijs duidt er tegelijk op dat er ook beleggers zijn die gokken op het tegendeel. Een van beide groepen moet gelijk hebben.
Het meest kostbare voor de financiële markten zou zijn als inflatie terugkeert en goudbeleggers gelijk krijgen. In dat geval gaat de obligatiemarkt zware tijden tegemoet.