Nieuws

Hedgefondsen voegen geen waarde toe

Activistische hedgefondsbeleggers kunnen voor een stevige koerssprong zorgen bij ondergewaardeerde bedrijven. Op de lange termijn voegen ze echter weinig waarde toe.

Als mannen als Carl Icahn, Bill Ackman, Daniel Loeb en Paul Elliott Singer aankloppen bij een beursfonds met een aandelenbelang dan zijn de reacties meestal heel divers.

De een noemt het een ramp en waarschuwt voor sprinkhanen. De ander maakt een vreugdedans omdat hun komst wellicht een turnaround betekent voor een worstelend bedrijf.

Er zijn veel mythes over hedgefondsmanagers. Maar een ding is zeker. De bovengenoemde heren zijn uitstekend in hun vak, anders word je geen meervoudig miljardair. De vraag is alleen of wat ze doen ook goed is voor de bedrijven waar ze in beleggen.

Nederlandse professor

De Nederlandse professor Martijn Cremers van de University of Notre Dame heeft daar nu samen met drie andere hoogleraren uit de VS en China een antwoord op.

In hun paper staat dat er op korte termijn een positief effect is tussen de komst van activisten en de aandelenkoers, maar op de lange termijn zijn de meeste andere stakeholders beter af zonder hun komst.

Uit het onderzoek blijkt dat aandelen in de eerste drie maanden nadat een hedgefonds zijn rentree heeft gemaakt 2% beter presteert dan vergelijkbare bedrijven uit de sector. Daarna worden de effecten zwakker, maar ze blijven positief, zelfs na drie en vijf jaar is er een outperformance.

Turnaround

Je zou zeggen goed nieuws voor de hedgefondsmanagers. Maar volgens de onderzoekers is dat maar de halve waarheid. Op de lange termijn blijkt het voor bedrijven namelijk nog een stuk gunstiger te zijn als de hedgefondsen wegblijven en er binnen worstelende bedrijven zelf mensen opstaan die het roer omgooien en de strategie aanpassen.

Daar komt bij dat er voor hedgefondsen altijd een moment van komen is en een van gaan. Voor overige beleggers betekent dat vertrek meestal het einde van het positieve rendement.

"Ons onderzoek toont aan dat hedgefondsen uitstekende vaardigheden hebben als het aankomt op het selecteren en verhandelen van ondergewaardeerde aandelen. Maar het feit dat andere beleggers daar weinig van profiteren, duidt erop dat activisten geen bijdrage leveren aan de lange-termijnwaarde van een bedrijf."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie