Nieuws

Zilver schittert bijna net zo als goud

Nu de onzekerheid over het coronavirus toeneemt, richten beleggers zich op goud als veilige haven. Maar zilver doet het ook niet onaardig, de laatste weken zelfs beter dan goud.

Voor beleggers in goud was het maandag weer een leuk dagje. Met een hoogste dagscore van ruim 1940 dollar per troy ounce is de top van maart 2011 (na een correctie voor inflatie) inmiddels bijna geëvenaard.

In euro’s ziet het er zelfs nog beter uit, want in die valuta staat de goudprijs al lang op een all-time-high, ook als er wordt geïndexeerd voor inflatie. Maar het is niet alleen goud dat blinkt.

Zilver kon aanvankelijk niet of nauwelijks profiteren van de coronacrisis en the flight to safety. In maart noteerde een ounce zilver nog rond de twaalf dollar, wat ver verwijderd is van de recordprijs uit 2008 toen een geïndexeerde 46 dollar werd aangetikt.

Arme lui

De laatste weken is het tijd voor zilverbeleggers echter gekeerd. Zo werd vorige week met bijna 23 dollar alweer het hoogste niveau sinds 2013 bereikt. Gisteren kwam daar nog eens bijna 7% bij en koerste het edelmetaal rond de 24,45 dollar per ounce.

Een vraag die veel beleggers bezighoudt, is of dit het begin of einde van een rally is? Volgens technisch analisten zit er waarschijnlijk nog meer in het vat.

Prijzen van 26 dollar of zelfs meer dan 30 worden op de middellange termijn voor mogelijk gehouden. Een enkeling durft zelfs te hopen op een herhaling van het recordniveau van 2008 toen zilver even meer dan 46 dollar waard was (geïndexeerd).

Wisdom Tree

Het bedrijf Wisdom Tree is een van de zilverfans. De vermogensbeheerder uit New York kijkt daarbij niet alleen naar technische factoren.

Een andere belangrijke redenen om positief te zijn, is volgens hoofd research Nitesh Shah de verhouding tussen de goud- en zilverprijs.

In maart bereikte deze ratio een absoluut hoogtepunt met 123, terwijl het lange termijngemiddelde rond de 68 ligt. Nu staat de ratio rond de 80 en lijkt er dus nog altijd ruimte te zijn voor een zilver-outperformance.

Lage rente  

Een ander voordeel dat analisten zien, is dat de rente wereldwijd waarschijnlijk nog lange tijd laag blijft. Daardoor komt een nadeel van goud en zilver - namelijk dat het geen inkomen genereert - voor een groot deel te vervallen.

En tenslotte is er nog de zwakke dollar die het met name voor Europeanen interessant maakt om (tijdelijk) in edelmetalen te stappen als veilige haven.

Speculatief

Van de andere kant zijn er ook veel analisten die waarschuwen voor een te groot optimisme. Beleggen in goud en zilver is behoorlijk speculatief.

Pieken en dalen kunnen elkaar in snel tempo opvolgen. Als de economie weer aantrekt en de centrale banken stoppen met het weggeven van geld kan het sentiment zo omslaan.

Zilver heeft dan wel een groot voordeel ten opzichte van goud. Het oogt misschien wat minder chique dan goud, maar het is wel veel nuttiger. Zilver is bijvoorbeeld een belangrijke grondstof voor elektrische auto’s. Als de economie aantrekt, zal dus ook de vraag naar zilver toenemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus