Nieuws

Silicon Valley heeft stevige concurrentie

China, Zuid-Korea en Taiwan zijn niet langer de producenten van goedkope imitatiewaren. Volgens T. Rowe Price zijn opkomende markten nu de pioniers op het gebied van nieuwe technologieën, variërend van kunstmatige intelligentie en onlinehandel tot gezondheidszorg en halfgeleiders.

T. Rowe Price is lyrisch over de technologische ontwikkeling in emerging markets als China, Taiwan en Zuid-Korea, waar het coronavirus heeft gezorgd voor een stroomversnelling aan innovaties.

Dat stelt de vermogensbeheerder in een column voor Citywire. Neem bijvoorbeeld gezondheidsapps. In opkomende markten blijken 35% van de doktoren open te staan voor het gebruik van mobiele apps voor het geven van advies, tegenover slechts 23% in het Westen.

In de onlinehandel stormen vooral Aziatische bedrijven met zevenmijlslanden naar voren. De wet van de remmende voorsprong doet zich weer eens gelden.

Geen winkeltraditie

Volgens T. Rowe Price hebben deze bedrijven het voordeel dat er in hun thuismarkten veel minder traditionele winkelcentra zijn dan in bijvoorbeeld Europa. "Fysieke winkels hebben in deze landen nooit dezelfde betekenis gehad als in andere delen van de wereld. De markt is daardoor ideaal voor e-commercebedrijven."

Maar het zijn niet alleen (Chinese) internetbedrijven zoals Alibaba, Tencent, Baidu, NetEase en Shanda die excelleren.

Taiwan is bijvoorbeeld ijzersterk in het maken van optische lenzen en ICT-apparatuur, terwijl Zuid-Korea zich steeds meer ontwikkelt tot het centrum voor de halfgeleiderindustrie.

R&D-koning

Fondsmanager Gonzalo Pángaro van T. Rowe Price verwacht dat deze ontwikkeling alleen maar sneller gaat. Aziatische bedrijven zullen zich daardoor ontwikkelen tot machtige concurrenten van hun Amerikaanse counterparts.

Europa is op veel terreinen al voorbijgestreefd. De hoge uitgaven aan R&D zijn wat dat betreft een teken aan de wand. H

et Zuid-Koreaanse Samsung had een paar jaar geleden met 14,6 miljard dollar zelfs het grootste R&D-budget ter wereld, nog voor Alphabet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus