Nieuws

Staatsfondsen verkleinen aandelenportefeuilles verder

Staatsfondsen nemen het zekere voor het onzekere en houden relatief weinig aandelen in portefeuille. Ze beleggen erg defensief, zo blijkt uit het Invesco-onderzoek onder CIO's.

Staatsfondsen en centrale banken zijn dit jaar goed voorbereid de coronacrisis ingegaan. De meeste van hen zijn van plan hun relatief defensief samengestelde beleggingsportefeuilles zo te houden of zelfs nog iets defensiever te maken.

Dat blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder Invesco onder 136 chief investment officers (CIO’s) van 83 staatsfondsen en 56 centrale banken met een vermogen van negentien biljoen dollar.

Einde van de cyclus

Gemiddeld bestonden de portefeuilles van staatsfondsen eind 2019 voor 26% uit aandelen en 34% uit obligaties. De beweging weg van aandelen had volgens de CIO's te maken voorstorteren voor een einde van de economische cyclus.

De komende twaalf maanden wil 37% van de sovereigns het belang van aandelen nog verder verlagen. De helft van deze groep wil dat zelfs doen met meer dan 5%. Slechts 22% wil het aandelenpercentage verhogen en dan ook nog heel gering.

Daar staat tegenover dat 43% van plan is meer obligaties te kopen. En 43% wil meer private equity en infrastructuur en 38% meer vastgoed. Volgens Invesco konden de staatsfondsen tijdens de crisis bij obligaties hun slag slaan doordat ze relatief veel cash op de balans hadden. 

Infrastructuur

De infrastructuurinvesteringen hebben door de coronacrisis, zo blijkt uit de enquête, nog een extra boost gekregen. Veel van de CIO’s vonden infrastructuurprojecten aan het begin van de crisis duur.

Dat kwam doordat zoveel beleggers tegelijk interesse toonden. Na het uitbreken van de crisis opende zich echter nieuwe mogelijkheden.

Het meest gewild bij de sovereigns waren elektriciteitsvoorzieningen (54%) en (tele)communicatie (52%). Bij die investeringen speelde het thema klimaatverandering vaak een rol.

Klimaat

Vooral in Azië en andere opkomende markten maken staatsfondsen zich ernstige zorgen over natuurcatastrofes als gevolg van global warming, veel meer dan in het Westen.

In westerse landen is de angst vooral groot dat klimaatveranderingen handelsconflicten kunnen uitlokken die schadelijk zijn voor de economie en het investeringsklimaat.

Bij de centrale banken en ook een kleine groep sovereigns is er tenslotte nog een opvallende beweging zichtbaar richting meer goud. Gemiddeld bestonden de centrale bankbeleggingen eind 2019 voor 4,8% uit goud, tegenover 4,2% in 2018.

Goud

Volgens Invesco is dat een van de belangrijkste redenen voor de gestegen goudprijs.

Als reden voor de verhoogde goudreserves gaven de centrale banken aan dat ze daarmee obligaties met een negatieve rente wilden inruilen voor goud.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus