Nieuws

Al het goede nieuws is in de koersen verwerkt

Beleggers moeten er niet gek van opkijken als het in augustus en september weer gaat stormen op de beurs. Drie grote banken verwachten een terugkeer van volatiliteit.

Beleggers moeten de komende maanden rekening houden met een terugkeer van de volatiliteit en dalende koersen nu het meeste goede nieuws in de koersen is verwerkt. Een aantal grote banken raadt beleggers daarom aan voorzichtig te zijn, waaronder Morgan Stanley, RBC Capital Markets en Societe Generale.

Tot positieve factoren die in de koersen verwerkt zijn, behoren de invoering van een Europese noodfonds, monetaire impulsen, hoge begrotingsuitgaven en dalende coronacijfers in een aantal landen.

"Nu deze reeks positieve katalysatoren ten einde komt, mag je aannemen dat het gunstige klimaat voor risicovolle beleggingen verandert," aldus Andrew Sheets van Morgan Stanley.

Extra bescherming

Zijn advies is om in augustus en september wat risico van tafel te halen omdat tegen die tijd de onzekerheid van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een rol gaat spelen en de exceptionele fase van positieve economische meevallers minder zal worden.

Een ander veel gehoord arument voor het nemen van beschermingsmaatregelen is het gevaar van een tweede coronagolf.

Morgan Stanley adviseert meer cash aan te houden en met credit default swaps de obligatieportefeuille te beschermen. Europese effecten hebben bij hem de voorkeur boven Amerikaanse.

Robuuste valuta's

Amy Wu Silverman van RBC Capital Markets ziet eveneens het gevaar toenemen van meer volatiliteit in augustus, met name in de Verenigde Staten. Zij denkt dat het optimisme over extra Amerikaanse overheidssteun waarschijnlijk te groot is. Nog meer onenigheid tussen Republikeinen en Democraten kan extra steun in de weg staan. "Augustus kan hobbelig worden," zegt ze.

Volgens valutastrateeg Kit Juckes van Societe Generale bieden Zwitserse francs en Japanse yen veiligheid tegen volatiliteit. “Na een spectaculaire lente voor risicobeleggingen raden we dit jaar meer dan ooit aan bescherming te zoeken."

Of zoals hij vrolijk opschrijft: "Vergeet niet je gezicht in te smeren met zonnebrandcrème: wat yen, wat francs en een beetje euro/dollar volatiliteit kunnen voor zekerheid zorgen als het een beetje te levendig wordt op de beurs."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie