Nieuws

Frontier markets ten onrechte afgestraft

Beleggers lopen momenteel in een grote boog om frontier markets omdat ze ze te risicovol vinden. Onterecht, want markten zijn flexibel, kunnen snel herstellen en de dollar zou best wel eens zwakker in plaats van sterker kunnen worden.

De financiële markten hebben zich wereldwijd goed hersteld van de coronacash. Een uitzondering daarop vormen frontier markets. De meeste beleggers laten deze laagontwikkelde landen - die het predicaat emerging nog niet verdienen - links liggen omdat ze bang zijn voor een flight to safety en een stijgende dollar.

Dat is erg vervelend voor de vaak met dollarschulden overladen frontier markets. Maar volgens Warren Hyland, hoofd emerging markets bij Muzinich & Co, is de angst voor een financiële crisis overdreven.

Hij ziet in de achtergebleven aandelenkoersen in de frontier markets juist een goed moment om in te stappen, met name voor beleggers op zoek naar wat extra dividendrendement.

"Beleggers zijn bang dat corona een zware last zal zijn voor frontier markets, met alle gevolgen van dien voor de economie. Maar wij denken dat die angst overdreven is. Wat wij zien zijn jonge, dynamische economieën die de potentie hebben voor een V-vormig herstel en een snellere comeback dan veel andere markten,” aldus Hyland in een rapport waar Citywire verslag van doet.

En de favorieten zijn 

De zorgen over een sterke dollar zijn volgens Hyland onterecht. Sterker, het ziet er de laatste weken naar uit dat de dollar eerder zwakker dan sterker wordt. “Ook dat is een reden waarom wij geloven dat dit een goed tijdstip is om te beleggen.”

Enkele van de favoriete landen zijn Egypte, Servië, de Dominicaanse Republiek, Oezbekistan, Nigeria, Oekraïne en bedrijfsobligaties uit Ghana.

Mijnbouw

Een sector waar Hyland een oogje op heeft, is de mijnbouw. Hij verwacht dat hier bedrijven te vinden zijn die kunnen profiteren van de gestegen prijzen van goud, koper, zilver en andere metalen.

De gestegen belangstelling voor mijnbouw valt terug te zien in de portefeuilleverdeling van de fondsen die hij beheert. Dat zijn het Muzinich Emerging Market Debt fonds en het Emerging Markets Short Duration fonds.

In dat laatste fonds hebben banken en bouwerssamen met vastgoed de zwaarste weging met allebei 11%, krap daarachter gevolgd door mijnbouw en energie met 10%.

MSCI

Bij het onderscheid tussen frontier markets en emerging markets wordt vaak gekeken naar de MSCI-classificatie. Volgens die classificatie is Koeweit de belangrijkste frontier market, gevolgd door Vietnam dat bij veel fondsmanagers hoog op de favorietenlijst staat.

De reden daarvoor is dat Vietnam de coronacrisis relatief goed is doorgekomen en misschien kan profiteren van de verplaatsing van productielocaties vanuit China naar andere landen in de regio (vanwege de gespannen handelsrelatie tussen China aan de ene kant en Europa en de VS aan de andere).

Er zijn altijd een paar landen die op het randje balanceren tussen emerging en frontier. Dat geldt momenteel voor Turkije en Argentinië die zich volgens MSCI in de gevarenzone bevinden en mogelijk een degradatie te wachten staat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus